Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradci Králové začala stavba lávky přes Labe. Hotovo bude za rok a půl

Za kongresovým centrem Aldis v Hradci Králové byla dnes ráno oficiálně zahájena stavba lávky přes Labe. Tu město připravovalo dlouhá léta. Cyklisté i pěší se po ní dostanou od nové budovy ČSOB na Smetanovo nábřeží. Kompletně hotová má být na přelomu roku 2022 a 2023.

Lávku postaví společnost SMP CZ. Kolem obou břehů v těchto dnech začne připravovat staveniště. Samotné budování přemostění by mohlo začít na přelomu září a října. „Počítáme s tím, že do konce listopadu budeme mít hotovou spodní stavbu. Před Vánocemi bychom potom mohli montovat první část ocelové konstrukce a nosná uzavřená lana,“ doplňuje stavbyvedoucí za společnost SMP CZ Jiří Keclík

Lávka bude postavena ze speciálního betonu podle návrhu z roku 2014. Jeho autoři jsou Libor Kábrt, Martin Elich a Gabriela Elichová. Podle vedení města půjde o nadčasovou stavbu. „Celá stavba se navíc doplňuje s budovou ČSOB. Společně vytvoří moderní lokalitu, která se bude moci začít rychle rozvíjet,“ řekl dnes náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Někteří lidé začali na sociálních sítích lávku přezdívat mostem pro lenochy. „Vyhozené peníze lávka kvůli bance mezi dvěma mosty,“ kritizuje stavbu lávky Stanislava Svobodová. Nová lávka vznikne mezi Labským a Tyršovým mostem, které jsou od sebe vzdáleny 500 metrů. 

ČTĚTE TAKÉ: Někteří hradečtí zastupitelé mají výhrady k lávce přes Labe. Ptali jsme se všech

„Od lávky si mimo jiné slibujeme větší oživení lokality u Aldisu a Smetanova nábřeží, které mají velký, ale zatím ne tolik využitý potenciál. Věříme, že atraktivita těchto míst bude díky lávce postupně dál stoupat,“ argumentuje primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Za lávku si společnost naúčtuje 133,7 milionu korun. Dvě třetiny z této částky pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. „Podle vydaného rozhodnutí o poskytnutí dotace můžeme na stavbu lávky získat dotaci v celkové výši téměř 102,7 milionu korun včetně DPH,“ doplňuje náměstkyně primátora Monika Štayrová (ANO). 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavlína Pospíšilová | MMHK

Štítky lávka, Labe, Hradec Králové, společnost, firma, stavba, zahájení, Aldis, ČSOB, řeka, Československá obchodní banka, Kongresové centrum Aldis, SMP, dotace, ODS, Vánoce, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové začala stavba lávky přes Labe. Hotovo bude za rok a půl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.