Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hradecký Petrof počítá ztráty kvůli pandemii. Mohlo to být horší, uvádí firma

Přední evropský výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové loni utrpěl kvůli epidemii koronaviru pokles tržeb o 18 procent na 255 milionů korun. Pokles však byl menší, než podnik při vypuknutí epidemie na začátku roku 2020 očekával. Zisk podniku loni klesl na 9,9 milionu korun z předloňských 11,2 milionu korun. Přes 82 procent tržeb Petrof loni získal z exportu, uvedla firma ve výroční zprávě.

Původně firma Petrof plánovala pro loňský rok tržby kolem 290 milionů korun, po březnovém vypuknutí epidemie čekala jejich pokles až o 50 procent. To se ale nenaplnilo. "Přispělo k tomu zejména oživení trhu v Číně a udržení aktivních obchodů ve většině zemí," uvedla ve zprávě prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová, která je představitelkou páté generace rodiny Petrofů. Petrof vyváží do více než 65 zemí, Čína je největším trhem.

Podniku se na podzim podařilo vrátit i k normálním obchodům s Čínou, které byly narušené kvůli loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu. Čínský odběratel od Petrofu v září s odkazem na Vystrčilovu návštěvu nepřevzal zásilku 11 nástrojů v hodnotě 200.000 eur (5,3 milionu korun). Nástroje pak koupila pro české školy rodinná nadace miliardáře Karla Komárka.

Výroba v Petrofu, jehož vznik sahá do roku 1864, běžela od druhé poloviny března do srpna v omezeném režimu. "Většinu provozů jsme utlumili, některé zcela uzavřeli. Avšak obchodní činnost v rámci povolených možností fungovala na maximum," uvedla Ceralová Petrofová. Počet zaměstnanců firmy v průběhu roku klesl z více než 250 na necelých 200 lidí.

Petrof také využil vládní podpůrný program Antivirus, z nějž na udržení zaměstnanosti vyčerpal přes 11 milionů korun. Pro posílení financování podnik využil i garantovaných úvěrů z programů Covid I a Covid III a odklad splátek investičních úvěrů na šest měsíců. Firma také loni začala své kapacity více využívat i pro výrobu jiných produktů než pian a klavírů.

Pro letošní rok si firma stanovila plán tržeb v "opatrné" hodnotě 260 milionů korun. Případné neočekávané výkyvy by podniku měla pomoci tlumit finanční rezerva téměř 60 milionů korun, kterou si firma vytvořila ke konci loňského roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petrof Gallery

Štítky ČR, dřevo, hudba, Petrof, 2020, klavír, pandemie covidu-19, Čína, Hradec Králové, Miloš Vystrčil, Zuzana Ceralová Petrofová, ODS, Karel Komárek, Tchaj-wan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký Petrof počítá ztráty kvůli pandemii. Mohlo to být horší, uvádí firma  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.