Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hoteliéři a restauratéři ve Špindlerově Mlýně čelí nedostatku personálu

Hoteliéři a restauratéři v Krkonoších se potýkají s enormním nedostatkem zaměstnanců. Některé restaurace omezují otevírací dobu. Ve Špindlerově Mlýně chybí především kuchaři, číšníci a pokojské. Platy nedostatkových profesí rostou, některé majitele to nutí zvyšovat ceny služeb. Počet volných pracovních míst v červenci v ČR stoupl na historické maximum.

"Od roku 1990 provozuji ve Špindlerově Mlýně ubytování a restaurační činnost, za tu dobu se nikdy nestalo, že by byl takový nedostatek personálu. Kdo má ruce a nohy je na place. I jako majitel pracuji nyní běžně v provozu, což dříve nebylo," řekl majitel špindlerovského Hotelu Olympie a restaurace Elan Martin Nejezchleb.

Podle něj je největší nedostatek personálu v gastronomii, kde chybí hlavně kuchaři, číšníci a veškeré pomocné síly. "Dnes se musí vše řešit brigádníky, ale to v kuchyni moc nejde. Výplaty v gastru proto trhají rekordy. Abych do kuchyně vůbec někoho sehnal, výplaty musí být poměrně vysoké," řekl Nejezchleb.

Majitel ubytovacího portálu spindleruv-mlyn.com Martin Jandura spatřuje několik příčin současného stavu. Například významnou část pracovníků ve službách v turistickém ruchu ve Špindlerově Mlýně tvořili Ukrajinci, kteří se nyní do práce v horském středisku nehrnou. Je to i tím, že řada bývalých zaměstnanců v gastronomických službách ve Špindlerově Mlýně vsadila na jistotu, i když za méně peněz, a šla pracovat například do továren. V neposlední řadě podle něj situaci nepřidal postup vlády v době pandemie koronaviru, která podpořila zaměstnance, kteří kvůli zavření služeb nepracovali, byli doma, ale šel jim plat.

"Zatímco podnikatelé bojovali o záchranu, někteří zaměstnanci z oboru jsou doteď doma a žijí z výplat, které dostali v době covidu. Například je hodně kuchařů, kteří nemají potřebu jít do práce," řekl Jandura.

Specifikem současné letní sezony ve středisku jsou podle něj výrazné výkyvy v zájmu rekreantů a strávníků, což celý problém ještě umocňuje. "Toto léto je pro nás nevyzpytatelné, nečitelné, jsou neskutečné výkyvy v návštěvnosti a tržbách. Cokoli predikovat je téměř nemožné. Třeba dva dny jsou výrazné propady na tržbách, lidé nemají do čeho píchnout a pak najednou jsou tržby na maximech. Nedokážeme odhadnout, kolik lidí do práce nabrat, kdy služby posílit. To je značná komplikace," dodal Jandura.

Špindlerův Mlýn nyní zažívá vrchol letní sezony. Proti té minulé, velmi úspěšné, je ale podle Jandury, co se týče tržeb a návštěvnosti, slabší asi o 20 procent.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, hospodářství, zaměstnanost, hotely, rekreace, Krkonoše, Špindlerův Mlýn, kuchař, Česko, pandemie covidu-19, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoteliéři a restauratéři ve Špindlerově Mlýně čelí nedostatku personálu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.