Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Nové Pace vznikne chráněné bydlení. Přestěhují se do něj klienti s mentálním postižením

Vedení Královéhradeckého kraje vyhlásilo architektonickou soutěž na nové chráněné bydlení v Nové Pace. To budou využívat především klienti s mentálním nebo kombinovaným postižením. Má se jednat o bydlení pro 12 lidí. Hejtmanství by preferovalo formu rodinných domů.

„Svůj nový domov by zde mělo najít dvanáct klientů z ústavního zařízení pro osoby s mentálním postižením v Chotělicích. Postupně by z tohoto ústavu měli odejít všichni klienti a nový domov by měli najít v komunitních formách bydlení v Jičíně, Hořicích a Nové Pace,“ řekla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová (ODS). 

Hejtmanství by rádo, aby v Nové Pace vzniklo bydlení ve třech domácnostech tak, aby každá fungovala jako samostatná provozní jednotka. Nejideálnějším řešením by mohla být výstavba nových rodinných domků. V každém z nich by mohli bydlet tři klienti.  

„Jde o vytvoření flexibilního prostředí, které i při případném zhoršení hybnosti umožní obyvatelům domácností v nich nadále setrvat,“ potvrdil mluvčí kraje Dan Lechmann. Rodinné baráky tak musí být postaveny kompletně bezbariérově, s výtahem a dostatečně širokými dveřmi.  

Architektonická soutěž začala 1. července. Zájemci mohou své nabídky podávat do 26. července. Jedinou podmínkou je maximální cena nákladů, která nesmí přesáhnout 40 milionů korun bez DPH.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto svklimkin | Pixabay

Štítky chráněné, bydlení, Nová Paka, Královéhradecký, kraj, hendikep, klient, rodinný, dům, bytová, jednotka, sociální, služba, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, ODS, Jičín, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Nové Pace vznikne chráněné bydlení. Přestěhují se do něj klienti s mentálním postižením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.