Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Safari Park ve Dvoře Králové chce chovat tučňáky. Staví pro ně speciální pavilon

Safari Park ve Dvoře Králové připravuje novou expozici s názvem Jihozápadní Afrika. V něm budou k vidění například pelikáni, zástupci krokodýlů ale i tučňáci, které zahrada nikdy v minulosti nechovala. Součástí nového pavilonu bude i restaurace.

„Omlouváme se za omezení v okolí Neumannovy vily. Roste tu zcela nová část safari parku, kde najdete živočichy z jihozápadní Afriky a stylovou restauraci,“ stojí na informačních cedulích v okolí stavby nové expozice. V současnosti je místo sice upravené, ale nové prostory připomíná jen zdaleka. 

Ještě letos by se měl začít stavět venkovní pavilon pro tučňáky, které Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem zatím nechová. Jejich výběh vyjde na zhruba 40 milionů korun. 

Pavilon tučňáků bude součástí velké expozice s názvem Jihozápadní Afrika. V budoucnu by se do něj měla přestěhovat například velká část pelikánů, plameňáci, krokodýly nebo vydry. Samotná stavba nové expozice za 100 milionů je rozdělena do několika částí. V těchto dnech mohou návštěvníci vidět například nedokončenou voliéru pro plameňáky a budovu restaurace.  

„Kvůli pandemii byl vážně ohrožen provozní rozpočet. Tyto investice jsou ale hrazené z jiných zdrojů a nelze je přesouvat do provozu samotné zahrady,“ řekl ředitel zoologické zahrady Přemysl Rabas. Podle jeho slov se podařilo získat finance od Královéhradeckého kraje a bank. V případě pavilonu pro tučňáky se jedná o dotaci v rámci česko-polského projektu se zoo v Opole. 

Tučňáky zoologická zahrada nikdy nechovala 

Pro východočeskou zoologickou zahradu bude chování tučňáků velkou novinkou. Tyto zvířata za 75 let fungování nikdy nechovala. Zoologická zahrada pro ně chce vybudovat velký bazén, který bude odpovídat současným technologickým požadavkům. Nutností bude i dokonalá čistící technologie a výkonná filtrace.  

Safari Park ve Dvoře Králové už v minulosti potvrdil, že se chce zaměřit na chov tučňáka brýlového. Ten je známý i jako tučňák africký žijící na pobřeží jižní Afriky. Dospělý samec dosahuje výšky kolem 60 centimetrů a váží kolem 3,5 kilogramů. Tento druh tučňáků žije v nezvykle teplém prostředí.  

Už v minulosti východočeská zoologická zahrada chovala například lední medvědy. V roce 1958 dokonce otevřela největší výběh s těmito zvířaty v zemi. „Medvědi lední žili ve Dvoře Králové až do konce tisíciletí a za tu dobu se tu narodila čtyři mláďata,“ potvrdila mluvčí zahrady Zuzana Boučková

Z velké části pomohla i veřejnost  

Se samotným provozem zoologické zahrady pomohla i veřejnost. Během pandemie se našlo zhruba 70 tisíc dárců. Dohromady poslali zahradě přes 30 milionů korun. Například od státu dostala zahrada jen čtyři miliony korun za celou dobu trvání pandemie.  

Safari park byl od loňského 18. prosince kvůli vládním protiepidemickým nařízením zcela uzavřený. Venkovní areál mohla zahrada po uvolnění restrikcí otevřít až 12. dubna. Areály safari zoo otevřela 15. května. Celý safari park včetně pavilonů se návštěvníkům otevřel 24. května. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Safari Park, tučňák, chov, pavilon, jihozápadní, Afrika, investice, Dvůr Králové, podpora, ZOO Dvůr Králové, Dvůr Králové nad Labem, zahrada, restaurace, Jihozápadní Afrika, Přemysl Rabas, Jižní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park ve Dvoře Králové chce chovat tučňáky. Staví pro ně speciální pavilon  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.