Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Žirči u Dvora Králové bude vystavěna čistička a kanalizace za 75 milionů korun. Práce začnou v srpnu

Žireč, která spadá pod Dvůr Králové nad Labem, bude mít vlastní čistírnu odpadních vod a splaškové kanalizace. Dodavatele stavby schválila radnice už na konci dubna. Stavba za 75,3 milionů korun má být zahájena v srpnu.

Stavbu pokryje z části dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR. Jestli ale město s žádostí uspěje a jakou částku získá, bude jasné až na začátku léta.

„Jedná se nejen o výstavbu páteřní kanalizační sítě s čistírnou odpadních vod, ale také o realizaci kanalizačních přípojek pro jednotlivé nemovitosti, a to na veřejné části pozemku. Tyto přípojky budou realizovány plynule v návaznosti na vybudování hlavního kanalizačního sběrače,“ říká místostarosta Jan Helbich.

Práce proběhnou na etapy. V letošním roce bude dokončena I. etapa za téměř deset milionů korun. Začne se od místa budoucí čističky a pokračovat se bude okolo Domova sv. Josefa a v těsné blízkosti žirečského náměstíčka směrem k hlavní silnici. „Nyní budeme s vybraným zhotovitelem řešit harmonogram stavebních prací, postup realizace, očekávaná dopravní omezení, uzavírky a podobně," doplňuje Helbich.

Výstavba potrvá rok a měsíc. Následovat bude roční zkušební provoz. „Výstavba čističky a kanalizace v Žirči je jednou z priorit programu rozvoje města pro roky 2016 až 2022. Na projektu se pracovalo několik let. Místní lidé o stavu dlouho usilovali," uvedla mluvčí radnice Miroslava Kameníková.

Město Dvůr Králové letos plánuje investice za 128 milionů korun. Kromě stavby první etapy čističky v Žirči se pustí do oprav vodovodu a kanalizace v ulicích Zborovská a Karolíny Světlé. Rekonstruovat se bude také azylový dům Žofie, proběhne rekonstrukce sítí a veřejného osvětlení v Sylvárově, ale peníze půjdou i do modernizace technologie a stavebních úprav zázemí zimního stadionu.

Ohodnoť článek

Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky Žireč, Dvůr Králové nad Labem, ČOV, srpen, stavba, dotace, město, kanalizace, Státní fond životního prostředí, Karolina Světlá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Žirči u Dvora Králové bude vystavěna čistička a kanalizace za 75 milionů korun. Práce začnou v srpnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.