Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Královédvorské gymnázium má zrestaurovánu kovanou mříž i na druhém historickém vchodu

Přibližně půl roku pracovali kovářští mistři ze Dvora Králové, v čele s Pavlem Vágnerem, na renovaci vchodové kované mříže na dalším historickém vchodu do budovy dvorského gymnázia. Restaurování nebylo vůbec jednoduché. Musely být vyráběny nové prvky a bylo nutné, aby byla dodržena všechna omezení daná památkovou ochranou.

V průběhu renovace dveří, které byly vyrobeny na přelomu 19. a 20 století, včetně kované ozdobné lunety, museli kováři nahradit nově kovanými prvky více jak polovinu plochy původní mříže. Při sestavování dveří ukryli do jejich útrob vzkaz pro budoucí generace. Šlo o noviny ze současné doby, přehled cen základních potravin a pohonných hmot nebo dobové mince.

Renovace prvních kovaných dveří, které jsou na vstupu do historické budovy blíže k náměstí Václava Hanky, proběhla před čtyřmi lety.

Kovářství mě baví a naplňuje. Rodina je ale na prvním místě, říká Pavel Vágner

Do kovárny vzal Pavla Vágnera otec v jeho deseti letech. Od té doby se kovářského řemesla nevzdal a věnuje se mu naplno. Dokonce získal jako jeden z mála v České republice licenci A na restaurátorství. Dává tak památkám nový život. A nejen jim. I...

Sochu Sudána doplnilo pouzdro s jeho ostatky. Připomíná posledního žijícího samce tohoto druhu

Před dvěma lety na okružní křižovatce u oční školy ve Dvoře Králové nad Labem objevila socha Sudána. Bysta v životní velikosti má za úkol připomínat posledního samce bílého nosorožce. Nyní sochu doplnilo časové pouzdro s jeho ostatky.

Ohodnoť článek

Foto Město Dvůr Králové nad Labem

Štítky Umělecké kovářství, Pavel Vágner, Dvůr Králové nad Labem, gymnázium, restaurování, kovaná, mříž, prvky, renovace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královédvorské gymnázium má zrestaurovánu kovanou mříž i na druhém historickém vchodu  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.