Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Správa KRNAP zažalovala jednatele Klínových Bud kvůli vyhrožování ochráncům přírody

Neustále gradující sousedské spory, napadání, výhružky fyzickým násilím a psychický nátlak – tak Správa KRNAP vysvětlila konec spolupráce s hospodářem z Klínových Bud. Zároveň na něj podali i trestní oznámení. Podle hospodáře jde ale o odplatu.

Jednatel společnosti Horský ranč Klínové Boudy využíval od roku 2017 32 hektarů lučních pozemků Správy KRNAP na Klínových Boudách a Přední Planině. Nyní však Správa KRNAP všechny smlouvy vypověděla a spolupráci definitivně ukončila.

„Vzájemná spolupráce mezi námi a nájemcem byla vždy složitá. V posledním roce však docházelo ze strany jednatele společnosti k opakovaným slovním výpadům a urážkám. Loni odmítl umožnit vstup na naše pronajímané pozemky zaměstnancům Správy KRNAP a námi najatým specialistům,“ vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Napjatá atmosféra vyvrcholila letos, když se Správa KRNAP snažila zaevidovat místní mokřad jako ekologicky významný prvek, do kterého byla zahrnuta i strouha, která slouží také jako zdroj pitné vody pro blízké chalupy. V souvislosti s tím Správa KRNAP trvala na takovém způsobu hospodaření, při kterém nemůže dojít k poškození mokřadu. To by pro hospodáře znamenalo zákaz pastvy a hnojení, což odmítl.

„Kvůli tomuto sporu jednatel společnosti zakázal odpovědným pracovníkům vstup a vjezd vozidlem na jím propachtované pozemky. Jeho jednání je v rozporu se zákonem, jelikož Správa KRNAP je oprávněna kontrolovat a vstupovat na pozemky na území národního parku, dokonce včetně pozemků soukromých. V tomto případě šlo navíc o státní pozemek v kompetenci Správy KRNAP, který je součástí vypovídané pachtovní smlouvy. Tím dochází k maření výkonu orgánu ochrany přírody,“ pokračuje Drahný.

Jednatel Klínových Bud, František Zálešák, ale nařčení odmítá. Podle něj se jedná za odplatu, protože Správu KRNAP podle svých slov opakovaně upozorňoval na nedostatky při ochraně přírody, a to na černou skládku a údajné zneužití evropské dotace na obnovu krkonošských luk majiteli rekreačních objektů.

„Vedení KRNAPu jsem na to upozornil. Hospodařím tady od roku 2017, dřu tady jako kůň a není mi lhostejné, co se tady děje. Když jsem viděl, že KRNAP nemá snahu to řešit, podal jsem v únoru kvůli skládce a ve věci dotace trestní oznámení na neznámého pachatele a také podněty na inspekci životního prostředí," řekl Zálešák. Své jednání se zástupci Správy KRNAP za napadání a vyhrožování nepovažuje.

Podle zástupců Správy KRNAP se ale Zálešákovy slovní výhružky na jejich zaměstnance stupňují a Správa KRNAP má obavy o jejich bezpečí. „Požádali jsme proto Policii ČR o pomoc a součinnost, aby se předešlo násilí a dalšímu vyhrožování zaměstnancům naší organizace. Výpověď uzavřených pachtovních smluv je pak jen logickým vyústěním,“ dodává Drahný. Výpovědní lhůta Františku Zálešákovi končí 30. září příštího roku.

Ohodnoť článek

Foto Kudy z nudy | Zdroj Správa KRNAP, ČTK

Štítky Klínové Boudy, KRNAP, Krkonoše, spor, hospodaření, louky, ochrana přírody, policie, Správa Krkonošského národního parku, pozemek, Přední planina, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa KRNAP zažalovala jednatele Klínových Bud kvůli vyhrožování ochráncům přírody  |  Trutnovsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.