Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zrekonstruovaná pevnost Dobrošov se po letech otevírá veřejnosti

Po třech letech, kdy byla pevnost Dobrošov uzavřená, se památka opět otevírá návštěvníkům. Ti se mohou těšit na nové návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, ale i upravené nadzemní i podzemní části tvrze, které nyní více připomínají atmosféru napjatých let 1937–1938. Nové je i dobové vybavení pevnosti. Oblíbená památka se turistům otevře příští týden.

„Pevnost Dobrošov je významnou památkou linie pohraničních pevností z období před 2. světovou válkou. Už před rekonstrukcí byla hojně navštěvovaná a díky této revitalizaci má potenciál stát se jednou z hlavních atraktivit Královéhradeckého kraje. Tvrz symbolizuje významnou etapu historie Československa. Naším cílem je nejen připomenout její historii, ale i nelehkou dobu, kdy vznikala a kdy také byla opuštěna,“ uvádí hejtman Martin Červíček (ODS).

 V pevnosti momentálně probíhá zkušební provoz pro školy a objednané skupiny. Pro veřejnost se otevře příští úterý, 17. května.

„Expozice doplňují interaktivní audiovizuální technologie, které návštěvníky připraví na prohlídky samotných objektů, případně jim doplní již nabyté znalosti. V multimediálních projekcích se turisté seznámí například s vývojem opevnění od pravěku po moderní pevnostní objekty, s pevnostními objekty ostatních evropských států, prostřednictvím 3D projekce s modelem dobrošovské tvrze nebo pomocí virtuální reality prožijí průlet s netopýry, kteří mají na Dobrošově zimoviště,“ upřesňuje v tiskové zprávě náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši). Původní nevyhovující návštěvnické centrum bylo srovnáno se zemí. Nová budova vyrostla na jeho místě.

V novém návštěvnickém centru se nyní nachází i kinosál, kde návštěvníci uvidí nový dokumentární film přibližující atmosféru období mobilizace na Dobrošově prostřednictvím příběhu svobodníka Eduarda Zicháčka.

Rekonstrukcí prošlo jak samotné podzemí, tak všechny tři nadzemní objekty tvrze – srub Zelený, Můstek i Jeřáb. V rámci oprav došlo k obnovení a stabilizaci původních konstrukcí, provedení nové elektroinstalace a také odstranění některých škod – ovšem jen těch, ke kterým došlo v novodobé historii. Poškození, které způsobili němečtí vojáci za nacistické okupace, rekonstruktéři zanechali. V roce 1943 tu totiž německé dělostřelectvo provádělo týdenní zkušební palbu nových protibetonových granátů. Jeden z nich je dodnes zapíchnutý ve stěně srubu Můstek.

„Největší proměna se odehrála na srubu Zelený, kde došlo k výrobě replik střílen, úpravám vstupních dveří i s instalací schodišťové plošiny pro vozíčkáře," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Díky tomu se podzemí zpřístupnilo i pro imobilní občany.

Železobetonový srub Jeřáb je pak nově vybaven sbírkovými předměty a exponáty, které evokují jeho stav v roce 1938 – uniformy, dobový nábytek i zbraně, například těžký kulomet vzor 37 z třicátých let 20. století.

Pevnost Dobrošov tvoří pěchotní sruby Můstek a Jeřáb a dělostřelecký srub Zelený. Mezi nimi se rozléhá 1750 metrů spojovacích chodeb a 750 metrů podzemních prostor v hloubce 20–39 metrů pod povrchem terénu. Traduje se, že při rubání podzemních chodeb postupovali minéři z několika směrů proti sobě – a setkali se s přesností na třicet centimetrů.

Práce na pevnosti zastavila v roce 1938 Mnichovská dohoda. Na místě zbylých tří nedokončených objektů je dnes k vidění pouze navážka s náletovými porosty. Sedmý plánovaný objekt neměl být bojový, ale pouze vchodový. Jeho základy byly ale po válce zahrnuty a dnes je na místě pastvina.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky pevnost, Dobrošov, rekonstrukce, historie, památky, Československo, tvrz, roubená stavba, druhá světová válka, Martin Červíček, ODS, Martina Berdychová, Královéhradecký kraj, Východočeši, Mnichovská dohoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrekonstruovaná pevnost Dobrošov se po letech otevírá veřejnosti  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.