Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jaroměři rozsvítili vánočně nazdobený dům, nechybí ani nekonečný dopis Ježíškovi

I letos Roman Bauer z Jaroměře rozsvítil svůj vánočně nazdobený dům, u kterého nechybí betlém z dřevěných figur nebo Ježíškova nebeská kancelář. Kvůli probíhající epidemii koronaviru majitel domu předem přesně neoznamoval, kdy dům poprvé rozsvítí.

Každý den v pět hodin Roman Bauer otevírá brány svého domu veřejnosti a rozsvěcí vánoční výzdobu. „Vždy v celou začne hrát koleda a světla blikají do rytmu koledy. Vždy o půle zazní kratší koleda. Mimo tyto časy dům svítí a koledy hrají potichu. Blikání končí v deset hodin večer, pak zavíráme bránu a dům do jedné hodiny ranní už pouze svítí,“ popisuje majitel vánočního domu v Jaroměři, Roman Bauer, s tím, že vánoční výzdoba tradičně končí na Tři krále.

„Žádné slavnostní rozsvěcení jsme letos kvůli koronaviru nepořádali. Pouhé suché cvaknutí vypínačem. Mrzí nás to, protože je to už podruhé po sobě, ale nedá se nic dělat, situace si to žádá,“ říká Roman Bauer. Návštěvníci se podle něj vloni chovali odpovědně a před domem se neshlukovali. „Vloni jsme v tomto ohledu nezaznamenali žádný problém, vzhledem k tomu, že tu neprobíhá nic organizovaného, lidé sem chodí průběžně. Navíc je zahrada dost rozlehlá, takže se tu návštěvníci rozprostřou,“ dodává majitel vánočního domu.

Oproti loňskému roku Roman Bauer svoji výzdobu opět rozšířil. Betlém v zahradě má letos dvě nové figury – muže s harmonikou a ženu s vánočkou. Celkem tak betlém tvoří patnáct dřevěných figur včetně osla a kravky. Všechny figury vytvořili přímo sami manželé Bauerovi.  

Dům také zdobí zhruba patnáct až dvacet tisíc žároviček. „Nejde nám o rekordní počet žárovek, v tomto ohledu vedou Libišany, kde mají přes sto tisíc světýlek. Naším gró je celkový pohled a vyřezaný betlém,“ vysvětluje majitel. Instalace vánoční výzdoby mu zabere zhruba týden.

Kromě světel a betlému má vánoční dům v zahradě také Ježíškovu kapličku, kde mohou návštěvníci psát nekonečný dopis Ježíškovi. Ten vzniká díky spolupráci se Spolkem pro tradiční Vánoce.   

Spory kolem osvětleného domu

Minulý rok Roman Bauer řešil v souvislosti se svým vánočním domem i nepříjemné spory. Jedna z návštěvnic ho na sociální síti osočila, že se k návštěvníkům chová hrubě, až vulgárně. „Přístup k návštěvníkům s adventem a vánoční pohodou nemají absolutně nic společného. Neustálé hlasové útoky z rozhlasu - cituji téměř doslova: koukejte vypadnout od té brány, nikdo na vás není zvědavej, parkujete jako idi*ti! Nelítejte po trávě, vypadněte na hřiště jinam (tři malé děti pobíhaly po trávníku, kde proletovaly světelné vločky)! A vrchol "hlášení": ženská, nešahejte na to, zlámu vám ruce a vypadněte odtud, nikdo vás nezval!“ napsala Marie Hejdová. Její příspěvek rozpoutal peprnou diskusi, která měla stovky sdílení a komentářů.

Majitel byl z celé „kauzy“ velmi otrávený. „To je přece můj dům a já nemám povinnost někoho pouštět dovnitř. Po návštěvnících chci jen dvě věci – aby mi na zahradě nekouřili a aby se nedotýkali figur betlému, daly nám spoustu práce. Mám to jasně napsané na ceduli na vratech, jenže tu nikdo nečte,“ říká s tím, že řada návštěvníků přesto figury objímá nebo se na ně doslova věší.

Špatné zkušenosti s návštěvníky měl Roman Bauer už dříve. Dokonce minulý rok zvažoval, že výzdobu už dělat nebude. „Po špatných zkušenostech s návštěvníky, kteří nám ničili figury, a nakonec neznámý pachatel odcizil kasičku, jsme náš betlém prodali do České Skalice,“ uvedl. Nakonec ale manželé Bauerovi vytvořili nový betlém.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Bauer

Štítky Vánoce, osvětlení, výzdoba, betlém, advent, Jaroměř, dům, Ježíšek, pandemie covidu-19, vánoční koledy, zahrada, vánoční ozdoby, Tři králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jaroměři rozsvítili vánočně nazdobený dům, nechybí ani nekonečný dopis Ježíškovi  |  Náchodsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.