Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce hradu Kost přepisuje historii. Archeologové našli skrytou věž ze 13. století

Na hradě Kost nedaleko Jičína v roce 2019 začala rozsáhlá rekonstrukce. Přes polovinu všech prací je hotovo, kompletně dokončená rekonstrukce by měla být na konci letošního roku. Během archeologický průzkumu se narazilo na věž, která je pravděpodobně ze 13. století. To by znamenalo, že je hrad starší, než se původně udávalo.

Rekonstrukce jde podle plánu. Hotový je archeologický průzkum, oprava terénu i hradebního zdiva. "Zbývá západní strana Vartemberského paláce, západní strana hradeb a většina povrchů nádvoří, kde se provádí nové dláždění," řekl kastelán Jan Macháček.

Průběžně dochází například ke zpevnění země pod samotnou stavbou. Návštěvníci si všimnou nové dlažby a trávy na nádvoří nebo fasády na hradních palácích. Ta zde doposud nebyla. Došlo i k výměně odvodňovacího systému, který odvádí vodu z celého areálu hradu.

Hrad je starší, než se původně myslelo

„Archeologický výzkum zatím nepřinesl nic mimořádného, co by už nebylo známo,“ řekl ještě v říjnu letošního roku Macháček. Svým tvrzením však pravděpodobně výzkum zakřikl. Koncem roku 2020 našli archeologové zachovanou věž ze 13. století. Tím se mění dosud známá historie hradu Kost tak, jak ji známe.

Odborníci se původně domnívali, že opevnění hradu tvořil malý hrádek nebo tvrziště. Nález věže však dokazuje, že opevnění hradu Kost bylo větší, než si původně mysleli.

Současná historie hradu sahá do 14. století, kdy si nechal Petr z Vartenberka na skále postavit malou dřevěnou tvrz s obrannou kamennou věží. Nález věže však potvrdil, že ještě před postavením tvrze, byl na místě velký hrad.

„Petr z Vartenberka ho nechal s největší pravděpodobností částečně zbořit a postavil na jeho místě hrad zcela nový. Což je poměrně vzácná situace. Většinou se na původní stavby přidávají další a hrad se zvětšuje a modernizuje. Ale aby někdo zbořil původní stavbu a začal úplně znova. K tomu se těžko hledá nějaká analogie," vysvětlil pro Český rozhlas archeolog Vojtěch Beránek.

V roce 2019 našli archeologové na severním parkánu bránu. Ta se barvou malty a typem konstrukce nápadně podobá nově nalezené věži. Nově tak vzniká představa o původní podobě hradu.

Plakánek v Českém ráji projde revitalizací. Kompletně hotovo bude v roce 2023

S obnovou a oživením údolí Plakánek v Českém ráji začala společnost Kinský dal Borgo. Revitalizace údolí by měla trvat do poloviny roku 2023 a její hlavní částí je odbahnění rybníků Obora, Bílý a Černý. Cílem projektu v hodnotě téměř 66 milionů...

Hrad Kost je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů v České republice. Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání hradu prohlásil, že je pevný jako kost a ta prý patří psu. Pravdou ovšem zůstává, že samotný zakladatel hradu, hrabě Beneš, se do sobotecké zakládací listiny podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi při čtení zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti.

Většinu nákladů pokryje dotace

Jde o jednu z největších rekonstrukcí v historii hradu. Podobnou opravou prošly objekty naposledy v 50. letech 20. století. Práce vyjdou na zhruba 100 milionů korun. Proinvestováno zatím bylo zhruba 60 milionů. 80 procent celkové částky pokryje evropská dotace.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB: Hrad Kost - Oficiální stránky

Štítky hrad, Kost, rekonstrukce, historie, oprava, archeologové, průzkum, vznik, stavba, Jičín, Český rozhlas, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Černý

Jo a ten vtip: Volá mistr: " Chlapi slezte z toho komína, já otočil plány. To měla být studna!"

Úterý, 12. ledna 2021, 07:43Odpovědět

Jiří Černý

Archeologové našli skrytou věž - tenhle nadpis mně připomněl starý vtip.

Úterý, 12. ledna 2021, 07:41Odpovědět

Standa Nový

Majitel si vyběhal dotace to je celé. Pakliže jsou Veltrusy státní je majitelem stát a musí si vyběhat dotace stát nebo to hradit z vlastní kapsy v tomto případě by se jednalo o veřejné finance. Takže buďto stát nechce financovat nebo je neschopný si vyběhat dotace. Toť celé.

Úterý, 12. ledna 2021, 00:39Odpovědět

Standa Nový

Pokud dobře čtu tak 80 procent pokryjí dotace z EU a věřím že zbylých 20 investuje majitel takže státních peněz, potažmo peněz daňových poplatníků chcete-li veřejných financí se to netýká.

Úterý, 12. ledna 2021, 00:31Odpovědět

Pavel Holub

Je krásné, když se rekonstruuje soukromý hrad z veřejných pěnez, ale že se za 20 let po povodních nepodařilo dát dohromady hlavní budovu státního zámku Veltrusy je fakt ostuda.

Pondělí, 11. ledna 2021, 20:12Odpovědět

Rekonstrukce hradu Kost přepisuje historii. Archeologové našli skrytou věž ze 13. století  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.