Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Valdická brána v Jičíně bude mít nový plášť i ciferník

V Jičíně se chystá rekonstrukce Valdické brány. Rada města schválila cenovou nabídku na sestavení projektové dokumentace na obnovu vnějšího pláště, ochozu i ciferníku věžních hodin.

Nejslavnější jičínská památka, která je nejčastějším symbolem města a kterou občané považují za nejvýraznější místní stavbu, vyžaduje pozornost. Dokumentaci zhotoví specializovaná firma Lanostav obnova památek za 420 tisíc Kč bez DPH. "Tato firma už provedla průzkum zdiva ve vnějším plášti. Rada města také schválila výjimku ze směrnice o zadávání veřejných zakázek, neboť toto zadání je velmi specifické," uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Jan Jireš. Dokumentace bude zhotovena pro stavební povolení a pro realizaci prací.

Projekt bude řešit opravu zděných fasád včetně kamenických prvků, omítek ochozového patra, ozdobných prvků včetně kamenného a štukového znaku města a také kovových prvků. Zaměří se také na táhla a ciferník věžních hodin a na nejvyšší patro, kde je ochoz s již značně prošlapanými kamennými deskami. Součástí dokumentace bude i rekonstrukce splaškového kanalizačního svodu. Důležitou součástí bude také oprava krovu a dřevěného zábradlí i podhledů v ochozu, a také krovu menší válcové věže. S opravou krovu souvisí i revize střešního pláště brány včetně vikýřů a ozdobných prvků. Termín pro odevzdání dokumentace je šest měsíců od uzavření smlouvy, tudíž bude odevzdána na podzim 2024.

Ohodnoť článek

Foto Město Jičín

Štítky Valdická brána, Jičín, rekonstrukce, ČR, ciferník, plášť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valdická brána v Jičíně bude mít nový plášť i ciferník  |  Jičínsko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.