Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hradci včera padaly teplotní rekordy: naměřili jsme 24,3 stupně Celsia

Ze zimního do letního a zase zpět – tak by se dal popsat včerejší mimořádně teplý den v Česku. Teplotní rekordy padly na polovině meteorologických stanic včetně Hradce Králové. V krajském městě jsme včera naměřili 24,3 stupně Celsia.

Přestože je říjen zatím spíš chladnější, než ukazují průměrné hodnoty, tento týden se oteplilo. Nejteplejší den z celého týdne jsme si mohli užít včera, kdy padly rekordy téměř na polovině meteorologických stanic v Česku. Rekordy se přepisovaly na 75 ze 158 stanic, které měří alespoň 30 let.

Nejtepleji včera bylo v Českých Budějovicích - Rožnově, kde naměřili 25,3 stupně Celsia. „V jihočeském krajském městě tak byla překonána hranice pro letní den, při kterém musí teploměr ukázat alespoň 25 stupňů,“ uvedla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu.

Teplotní rekord padl také na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde se měří teplota od roku 1775. Bylo tam 22,8 stupně Celsia. Dosud platný rekord z roku 1949 měl hodnotu 19,7 stupně, tedy o více než tři stupně nižší.

Letní den ale včera zaznamenali pouze v Budějovicích. Druhá nejvyšší teplota byla na stanici Hulice ve Středočeském kraji, a to 24,8 stupně Celsia. V Dobřichovicích bylo 24,6 stupně a na stanicích Mrzky a Byňov shodně 24,3 stupně Celsia. Stejně ukázala i stanice v Hradci Králové. Hradec se tak včera zařadil mezi nejteplejší místa v Česku.

Přestože i dnes může místy rtuť v teploměrech vyšplhat až ke 20 stupňům, pocitová teplota bude výrazně nižší kvůli silnému větru, před kterým meteorologové stále varují. Nárazy větru mohou přesáhnout i 70 kilometrů v hodině. Na horách bude vítr ještě silnější, dosáhne rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/PublicDomainPictures | Zdroj ČTK, ČHMÚ

Štítky počasí, podzim, rekord, meteorologie, Hradec Králové, teplo, předpověď, stupeň Celsia, Česko, České Budějovice, Český hydrometeorologický ústav, Rožnov, Klementinum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci včera padaly teplotní rekordy: naměřili jsme 24,3 stupně Celsia  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.