Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Prodej padělků v prvním čtvrtletí klesl nejen ve východních Čechách. Zřejmě v důsledku uzavřených tržnic

Inspektoři z České obchodní inspekce v průběhu 1. čtvrtletí nezaháleli a kontrolovali dodržování zákazu nabídky a prodeje padělaného zboží. Celorepublikově provedli 292 kontrol, padělky bylo objeveny v 54 případech, z toho 7 jich spadá do Královéhradeckého a Pardubického kraje.

„Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2019 tak došlo k mírnému poklesu kontrol a snížení počtu kusů zajištěných padělků. Vzhledem k začínající epidemii koronaviru a vyhlášenému nouzovému stavu koncem tohoto čtvrtletí byly tyto kontroly následně prováděny především na podněty spotřebitelů. Z důvodu opatření Vlády ČR nebyly otevřeny tržnice, kde se nachází tradičně nejvíce výrobků porušujících některá práva duševního vlastnictví, “ říká k výsledků kontrolní akce ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Ve východních Čechách bylo provedeno celkem 21 kontrol, z toho 7 jich pro trhovce nedopadlo zrovna nejlépe. Byly u nich objeveny padělky.  U dalších šestnácti kontrol byly zjištěny nedostatky.  

Mezi zabavenými padělky byly hračky a výrobky pro děti, audia, oblečení a obuv. Nejvíce zabavených výrobků bylo napodobenin značky Apple. Šlo o příslušenství k mobilním telefonům, hlavně nabíječky. 

Česká obchodní inspekce zajistila  při kontrolách po celé republice celkem 3 698 kusů padělků. Hodnota originálů by se soukala na 4 285 736 korun. Zajištěné výrobky byly odvezeny a uloženy mimo dosah kontrolované osoby. „Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, u kterých bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí anebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky padělky, Česká obchodní inspekce, kontroly, ČR, Královéhradecký kraj, Východní Čechy, Pardubický kraj, pandemie covidu-19, Česko, Apple, Jiří Fröhlich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej padělků v prvním čtvrtletí klesl nejen ve východních Čechách. Zřejmě v důsledku uzavřených tržnic  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.