Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hejtman kraje má pozitivní test na COVID-19. Počet aktivních případů v regionu se přehoupl přes čtyři tisíce

Přes víkend se počet nakažených v Královéhradeckém kraji přehoupl přes hranici čtyř tisíc případů. Aktuálně je více nakažených než uzdravených od začátku pandemie. Nemocnice se připravují na zvýšený počet hospitalizovaných. V Náchodě už pomáhá armáda.

V Královéhradeckém kraji je aktuálně 4.096 pozitivně testovaných lidí na COVID-19. Od začátku pandemie se jich uzdravilo 3.026. 47 pacientů v Královéhradeckém kraji s koronavirem zemřelo.

Nejhorší situace je stále na Hradecku, zde je po víkendu 1.403 potvrzených případů COVIDu. Druhou nejzasaženější oblastí v regionu je Náchodsko. I zde se počet nakažených dostal přes tisíc, konkrétně na 1.011. Nejméně potvrzených případů je na Jičínsku, celkem 360.

Královéhradecký kraj je v celkovém počtu nakažených na 100.000 obyvatel čtvrtým nejméně zasaženým regionem v České republice. Podle ministerstva zdravotnictví bylo od začátku pandemie v Královéhradeckém kraji zjištěno 7.374 potvrzených případů COVIDU-19.

Hejtman Královéhradeckého kraje je v karanténě

COVID-19 se nevyhnul ani hejtmanovi Královéhradeckého kraje. Před pár dny přišel do kontaktu s nakaženou osobou. Preventivní test na koronavirus nakonec potvrdil, že i on je nemocný. Informoval o tom na svých sociálních sítích.

„Můj test vyšel pozitivní, byť nemám vůbec žádné příznaky a cítím se dobře. Nebýt trasování, tak si asi ničeho nevšimnu,“ napsal hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD). Podle informací redakce Hradecké Drbny svoji karanténu tráví na chalupě.

Řízení Královéhradeckého kraje v plném rozsahu převzal první náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS), ten se má během následujících několika týdnu stát novým hejtmanem. Nikdo jiný z vedení kraje není na COVID-19 pozitivní. V posledních dnech se na hejtmanství nekonala žádná větší jednání představitelů kraje. "Jednala pracovní skupina krizového štábu, ale formou videokonference," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Nemocnice v kraji shánějí pomoc veřejnosti

Například v nemocnici v Náchodě od soboty pomáhá deset vojáků z 43. výsadkového pluku z Chrudimi. Vojáci sem byli posláni poté, co o ně požádal ředitel nemocnice u hejtmana Královéhradeckého kraje. Mají na starosti úklid, rozvoz stravy nebo dezinfekci. Sedm jich je v nemocnici v Náchodě, tři v LDN v Jaroměři.

Pomáhat začínají i medici, budoucí zdravotní sestry a pracovníci v sociálních službách. "Bude se postupovat určitě dál. Potřebnost je vysoká, zhruba nějakých 140 osob pro nemocnice spravované krajem a asi 147 osob pro fakultní nemocnici," uvedl hejtman.

Personál v nemocnicích chybí hned z několika důvodů. Někteří zaměstnanci si berou takzvané ošetřovné a starají se o nemocného člena domácnosti. Jiní hlídají děti, další jsou sami v karanténě nebo pozitivní na COVID-19.

Nemocnice v Královéhradeckém kraji proto prosí o pomoc i veřejnost. „Uvítáme pomoc ze strany veřejnosti. Hledáme dobrovolníky, kteří mají minimálně zdravotnické vzdělání,“ řekla mluvčí Zdravotního holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová. Ta zároveň dodala, že budou povoláni ve chvíli, kdy dojdou kapacity stávajícího personálu.

Kontakty do nemocnic v kraji pro dobrovolníky:
  • Náchod, Jaroměř: +420 728 215 931 (info@nemocnicenachod.cz)
  • Rychnov nad Kněžnou: +420 702 298 787 (info@nemocnicerk.cz)
  • Jičín, Nový Bydžov: +420 493 582 111 (personal@nemjc.cz)
  • Dvůr Králové nad Labem: +420 499 300 611 (mndk@mndk.cz)
  • Hradec Králové: +420 495 831 111 (fnhk@fnhk.cz)

V Královéhradeckém kraji je aktuálně volných 16 koronavirových lůžek pro COVID pacienty. K dispozici je i 46 klasických lůžek, ty jsou vyhrazené pro pacienty s pozitivním testem na koronavirus.

Pomozte našim zdravotníkům, prosí nemocnice v Náchodě. Připravuje se na nápor pacientů

Náchodská nemocnice hledá v těchto dnech lidi, kteří mají zdravotnické vzdělání a mohli by pomoct personálu se zvládáním pandemie. Náchod už několik dní patří k nejvíce zasaženým regionům v Královéhradeckém kraji. V současné době je zde zaplněno...

Lidé v dodržování opatření polevují

Ačkoliv čísla nakažených stále rostou, lidé nařízení nedodržují tak precizně jako tomu bylo při první vlně pandemie. Vyplívá to z říjnového průzkumu technologické a konzultační firmy Ipsos. V květnu například ještě většina Čechů věřila, že Česko zvolilo dobrý postup v obraně proti koronaviru, teď už mají lidé většinou opačný názor.

Zatím co v dubnu omezilo styky se známými zhruba 62 procent lidí, během druhé vlny nejezdí za příbuznými jen 30 procent obyvatel. Podobný rozdíl platí i co se týče vycházení. Během první vlny pandemie vycházelo ven jen v nutných případech 57 procent lidí, nyní je to pouhých 30 procent.

"Je překvapivé, že disciplína Čechů od dubna tak výrazně poklesla, navzdory statistikám o dalším negativním vývoji pandemie v České republice. V přísném dodržování opatření polevily všechny socioekonomické skupiny, snad vyjma nejstarší věkové kategorie nad 66 let," sdělil ředitel Ipsos Jakub Malý.

Ve skladech v Hradci Králové začali vojáci s nakládkou dvou polních nemocnic už v sobotu. Vyrůst mají ode dneška v hale v pražských Letňanech. Cílem je zahájit poskytování péče pro pacienty s koronavirem, pokud to bude potřeba. Vše má být...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUNI | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, COVID-19, Královéhradecký, kraj, Jiří Štěpán, hejtman, nemoc, pozitivní, test, nemocnice, personál, pomoc, armáda, Náchod, kontakt, výzkum, opatření, vláda, Královéhradecký kraj, pandemie, Česko, Ipsos, Ministerstvo zdravotnictví České republ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman kraje má pozitivní test na COVID-19. Počet aktivních případů v regionu se přehoupl přes čtyři tisíce  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.