Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Díky projektu Archa Krkonoš můžete objevovat dávno zaniklá místa regionu

Určitě i vy jste někdy v přírodě narazili na zbytky zdí domů, ovocné stromy uprostřed lesa nebo kamenné cesty na nepochopitelných místech. Vysvětlení přináší projekt Archa Krkonoš, který vytváří mapu míst, která zanikla, a doručuje dopisy lidem, kteří zmizeli.

V rámci projektu Archa Krkonoš vznikla celá řada poštovních schránek s číslem popisným, do kterých badatelé schovali fotky původních domů a lidí, kteří v něm kdysi žili. „Nechceme být idealisty a tato místa obnovovat, ale rádi bychom jejich připomenutím oživili paměť krajiny, a tím i paměť naši,“ vysvětlují tvůrci s tím, že hledání a nacházení takových míst může být dobrodružné a někdy také ne úplně úspěšné, protože je nenajdeme na turistických mapách.

Projekt ale připomíná víc než jen zaniklé domy. Badatelé z Archy Krkonoš na svém webu systematicky zpracovávají historii jednotlivých domů, lidí, krkonošských rodů, organizací, autorských i sbírkových obrazových dokumentů. „Jde vlastně o nikdy nekončící proces, protože chceme zaznamenat nejen historii, ale i současnost. Archa Krkonoš je otevřena v podstatě všem, kdo má k regionu co říci a předloží hodnověrné údaje o svých předcích či událostech,“ říká jeden z autorů projektu Pavel Klimeš.

Projekt připomíná také významné události v Krkonoších, například havárii letadla v roce 1945, kdy vojenské dopravní letadlo Luftwafe narazilo ve sněhové bouři do Obřího hřebene. Většina mužů z posádky zahynula, část byla těžce zraněna. Šest mužů se jen v nemocničním pyžamu vydalo hledat pomoc. Letadlo totiž převáželo také dvacet vojáků z fronty do lazaretů. Jeden z šestice mužů po cestě zemřel, další zahynul následující den v nemocnici v Trutnově. Když k vraku letadla pak dorazila záchranná skupina, nenašla už nikoho živého. Ti, kteří přežili havárii, umrzli v mrazu v troskách letadla. Trosky letadla pak na Obřím hřebenu zůstaly ještě další desítky let. Místní vrak postupně rozebírali a odnášeli si zajímavé věci jako budíky, sedačky nebo vlnitý plech, ze kterého si pak vyráběli ruční bubnové pračky na prádlo.

Archa Krkonoš má sloužit všem zájemcům o historii i současný život v regionu. Badatelé se v rámci projektu snaží vytvořit ucelený rodokmen Krkonoš s pohnutou historií, kterou zásadním způsobem ovlivnil poválečný odsun německy hovořících starousedlíků, potomků kolonizátorů Krkonoš také z alpských zemí, stejně jako příchod a osudy nových osadníků po druhé světové válce.

Ohodnoť článek

Foto Eva Hrubá/Paměť Krkonoš | Zdroj Archa Krkonoš

Štítky Archa Krkonoš, zaniklá místa, bádání, historie, výlet, Krkonoše, projekt, dům, druhá světová válka, Pavel Klimeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky projektu Archa Krkonoš můžete objevovat dávno zaniklá místa regionu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.