Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Začtěte se do fasády novoměstské průmyslovky. Na stěnách bude část textu z R.U.R

Se vskutku netradičním nápadem přišel Královéhradecký kraj při rekonstrukci budov Střední a průmyslové školy, Odborné školy a Základní školy Nové Město nad Metují. Na všech školních budovách je třeba udělat nové zateplení a fasádu. Na ní si lidé nově přečtou úryvky dramatu R.U.R. spisovatele Karla Čapka.

Na bílé fasádě si lidé černým písmem přečtou například: „Čertova výroba! Ale zajisté, slečno Gloryová, všechno uvidíte. Prosím, posaďte se. Zajímala by vás historie vynálezu?“. Prakticky celé budovy budou popsané úryvky spisovatele a rodáka z Malých Svatoňovic Karla Čapka.  

Novou fasádu dostanou všechny budovy do roku 2023. Dle vizualizací nepůjde o žádný složitý projekt. Na první pohled půjde o font podobný tomu, který známe jako Ariel. Jediným rušivým elementem budou okna, která budou spojena šedým pruhem fasády.  

„Věřím, že odkaz na dílo jednoho z našich spisovatelů upozorní na novoměstskou průmyslovku a do budoucna jí přivede nové žáky,“ řekl náměstek hejtmana Arnošt Štěpánek (Piráti). 

Rekonstrukce budov byla nevyhnutelná  

„V rámci snížení energetické náročnosti dojde u šesti budov k zateplení obvodového pláště a výměně oken. Stavba poběží maximálně na dvou budovách současně a dokončení celého projektu tak plánujeme do dvou let,“ upřesnil náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti).  

Podle hejtmanství byla rekonstrukce nutná i z ekonomického hlediska. Díky novému zateplení by měla do budoucna škola ušetřit peníze, které mohou být investovány například do vybavení nebo IT technologií.  

Střední průmyslová škola, Odborná škola a Základní škola Nové Město nad Metují nabízí maturitní obory zaměřené na strojírenství a informační technologie. Zájemci o maturitní obor mohou využít nabídku vzdělání v odvětví mechanik seřizovač-programátor CNC strojů. 

Žákům jsou dále k dispozici obory s výučním listem jako je obráběč kovů, strojní mechanik, jemný mechanik, kuchař-číšník, cukrář, pekař, pečovatel, prodavač, květinář-aranžér, autoopravář, opravář zemědělských strojů, zámečník-údržbář nebo dvouletá praktická škola. 

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky R.U.R., rekonstrukce, škola, Nové Město nad Metují, průmyslovka, grafika, nápad, netradiční, Karel Čapek, fasáda, Královéhradecký kraj, Česká pirátská strana, Pavel Bulíček, Střední průmyslová škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začtěte se do fasády novoměstské průmyslovky. Na stěnách bude část textu z R.U.R  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.