Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Kraj zahájil stavbu centra odborné podpory pro sluchově postižené, vyjde na 48 milionů

Dnešním dnem byla krajem oficiálně zahájena stavba specializovaného centra pro zajištění komplexní odborné podpory rodinám z celé republiky, které mají děti se sluchovým postižením. Projekt vyjde na 48 milionů korun a dokončen má být v květnu 2021.

Centrum bude součástí VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Štefánikova Hradec Králové. Necelých 22 milionů korun zajistí dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, zbytek zaplatí kraj z rozpočtu.

„Naše škola pomáhá více jak 30 let rodinám a dětem se sluchovou vadou od zjištění sluchové vady až po dospělost. Je to jediná škola v Česku, která tyto služby nabízí,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

Skvělé výsledky školy oceňuje i odbor speciálního vzdělávání ministerstva školství. Tato škola jako jediná v republice zajišťuje vzdělávání tlumočníků českého znakového jazyka, kterých je velký nedostatek.

Současné prostory školy jsou disponuje malými a pro odbornou péči už nevyhovujícími prostory. Ty neumožňují speciálním pedagogům a dalším odborníkům pracovat s více klienty najednou nebo skupinově i s rodiči.

Realizací projektu tak vznikne jedinečné pracoviště v republice

"Příprava centra trvala teoreticky dlouhých 15 let, prakticky ale dva roky. Tedy od samotného náčrtu, po nalezení vhodného místa,“ říká ředitelka komplexu škol Iva Rindlová.

Koronavirová pandemie plány nijak nezhatila. „V té době už jsme měli vše hotové, měli jsme schválené peníze i stavební povolení. Naopak koronavirová epidemie nám pomohla se dostat do televize s tlumočníky (do zábavně- vzdělávacího programu České Televize UčíTelka). Nemohli bychom tak ukázat co umíme a nemohli bychom našim dětem poskytnout trošku jiné vzdělávání, než jen programy přímo určené pro ně,“ říká ředitelka. 

V rámci projektu bude vybudována nástavba na stávající objekt mateřské školy, přistaveno bude schodiště s výtahem a zajištěn bude i bezbariérový vstup pro osoby s tělesným postižením. Po dokončení, půjde o jedinečné pracoviště, kdy bude na jednom místě rodičům se sluchově postiženými dětmi zajištěna odborná péče ve spolupráci speciálních pedagůgů, foniatrů, audiologů, pediatrů a dalších.

„Zrekonstruuje se i sociální zařízení včetně rozvodů vody a odpadů a do nově vzniklých odborných pracoven nakoupíme nábytek a potřebnou elektrotechniku. Náklady na stavební práce a nákup vybavení jsme vyčíslili na 48,4 milionů korun s DPH,“ říká radní Václav Řehoř odpovědný za krajské investice.

Nové centrum pomůže škole zvýšit nabídku služeb pro rodiče se sluchově postiženými dětmi a organizovat více vzdělávacích akcí včetně kurzů českého znakového jazyka pro rodiče.

Prostory budou nabídnuty i spolupracujícím odborným pracovníkům, jakými jsou OLR lékaři, psychologové a logopedi. „ Nové prostory využijí i zájemci o obor Tlumočník českého znakového jazyka“ doplňuje Berdychová.

Škola má celkem 560 dětí ( od mateřské až po střední školu). Jezdí sem děti z celé republiky ,,Na VOŠ jsou zatím slyšící studenti, ale škola už má i akreditaci pro neslyšící tlumočníky. S ní začneme od příštího roku. Tito tlumočníci jsou důležití, když je potřeba, aby měl neslyšící klient první kontakt s neslyšícím,“ zakončuje ředitelka Rindlová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vzdělání, tlumočník, Štefánikova škola, Královéhradecký kraj, centrum, neslyšící, projekt, Martina Berdychová, Česko, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Hradec Králové, Václav Řehoř, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Kraj zahájil stavbu centra odborné podpory pro sluchově postižené, vyjde na 48 milionů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.