Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Většina obchodů za včerejšek hlásí o 50 až 70 procent lidí více než běžnou sobotu

Do většiny obchodů včera přišlo o 50 až 70 procent více zákazníků než v běžnou sobotu. Prodejny nemohly být z rozhodnutí vlády v boji proti pandemii koronaviru letos mimořádně otevřené na Velký pátek. Kvůli dni uzavření navíc obchodníci evidují větší počet nakupujících už od středy.

„Musím pogratulovat ministru promořování Blatnému (ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO). Páteční uzavření obchodů byl skutečně skvělý způsob, jak zbytečně zvýšit koncentraci lidi," napsal prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) Tomáš Prouza na Twitteru. SOCR vyzval na začátku týdne vládu, aby své prosincové usnesení o uzavření prodejen ve svátek změnila a na Velký pátek udělila výjimku. Kabinet ale opatření nechal v původním znění.

Obchodníci s větším počtem zákazníků ale počítali, posílili směny u pokladen i u pultového prodeje. Situaci přizpůsobili závozy potravin, aby byly prodejny po celý víkend přes vysoký nápor nakupujících dobře zásobené. Přesto s předstihem upozorňovali, že vzhledem k limitu 15 metrů čtverečních na jednoho zákazníka se může stát, že na některých místech se mohou vytvořit fronty.

Například Globus o aktuální naplněnosti svých hypermarketů informuje na webových stránkách a v mobilní aplikaci. Včera odpoledne byla obsazenost většinou kolem 40 až 50 procent. Například v Pardubicích byla naplněnost 60 procent, hypermarket v Praze-Zličíně byl obsazený z 57 procent.

Kvůli pandemii mohou momentálně fungovat jen vybrané prodejny jako potraviny, drogerie, optiky či květinářství. Včera i dnes mají otevřeno v běžné provozní době. Na Velikonoční pondělí zůstanou zavřené, v provozu budou moci být jen lékárny, čerpací stanice nebo obchody na letištích či nádražích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay | Zdroj ČTK

Štítky nákupy, chování, zákazníci, koronavirus, analýza, lockdown, svaz, obchod, Velký pátek, pandemie covidu-19, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, Jan Blatný, Tomáš Prouza, ANO 2011, Twitter, Velikonoční pondělí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina obchodů za včerejšek hlásí o 50 až 70 procent lidí více než běžnou sobotu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.