Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mladá rodina s ani ne ročním dítětem přišla kvůli požáru o domov. Lidé jim poslali už 430 tisíc

Rozsáhlý požár zničil rodinnému domu ve Dvoře Králové nad Labem celou střechu a zrekonstruované podkroví, kam se mladá rodina s dítětem přestěhovala teprve před půl rokem. Po události se zvedla obrovská vlna solidarity. Lidé mladé rodině pomáhají s vyklízením, dodávají materiál a posílají peníze.

Ve čtvrtek 7. ledna krátce po třetí hodině ranní vyjížděli hasiči do Dvora Králové nad Labem k rodinnému domu, kterému ze střechy šlehaly plameny. Celý zásah byl velmi náročný, jednak kvůli příkré stráni, která je z jedné strany domu, jednak kvůli členitému prostoru uvnitř domu.

„Hasiči využívali po celou dobu dýchací techniku, v průběhu zásahu musela být doplňována z trutnovské stanice, aby byl na místě dostatek náhradních lahví do přístrojů,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Šíření požáru se hasičům povedlo zastavit zhruba do hodiny. Likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil po 10. hodině dopoledne.

Důvodem vzniku požáru byla stavebně technická závada. Plameny poničily střechu a podkroví, škoda se odhaduje na přibližně milion korun. Naštěstí při požáru nebyl nikdo zraněn.

V poničeném podkroví bydlela mladá rodina s ani ne ročním dítětem, která se do domu nastěhovala teprve před půl rokem kvůli šestaosmdesátiletému dědečkovi, který v domě žije také. Část domu, ve které dědeček žije, zůstala obyvatelná, ale mladá rodina se musela přesunout do pronájmu.

„Volal mi soused, slyšel jakoby praskání petard a to praskal eternit, který už byl rozpálený. Vlítnul jsem za holkama, ať rychle vstávají, aby manželka vzala malou. Potom jsem rychle letěl za dědou, že nám hoří dům, abychom vyběhli ven,“ popsal událost pro Český rozhlas Daniel Klust, kterému požár vzal střechu nad hlavou.

Při likvidaci požáru Klustovým pomohly desítky lidí – kamarádi, hasiči, kteří při požáru zasahovali, ale i úplně cizí lidé.

Podkroví, které požár úplně zničil, přitom nedávno prošlo rozsáhlou rekonstrukcí. Na tu si Klustovi vzali více než milionový úvěr, který budou splácet ještě příštích 18 let.

„Chceme dům dát znovu do pořádku, aby tady děda nebyl sám. Abychom ho nemuseli dávat nikam do domova důchodců. Musíme to prostě zvládnout a opravit,“ říká Daniel Klust. Pojistná částka 2 a půl milionu ale nejspíš na opravy stačit nebude.

Řada lidí chce proto mladé rodině pomoci. Někteří materiálně, jiní finančně. Na transparentní účet Daniela Klusta už lidé poslali 430 tisíc korun. Dalších 100 tisíc pak poslal Danielův zaměstnavatel. Pojistka zatím vyplacená nebyla. Nicméně opravy domu mohou kvůli počasí začít nejdřív na jaře.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TV Zvičina | Zdroj Český rozhlas Hradec Králové

Štítky požár, pomoc, solidarita, Dvůr Králové nad Labem, hasiči, rodina, dům, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladá rodina s ani ne ročním dítětem přišla kvůli požáru o domov. Lidé jim poslali už 430 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.