Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky pandemii bylo v kraji méně kriminality. Nejsledovanějším případem byl pokus o vraždu novorozence

Během roku 2020 v Královéhradeckém kraji klesla kriminalita o 18,8 procenta. Po Praze a Karlovarském kraji je to nejvyšší pokles v České republice. Podle policie za to do jisté míry může pandemie koronaviru. Vliv může mít i menší počet zahraničních turistů. V celé České republice klesla kriminalita o 16,9 procent.

Během roku 2020 přijala Policie Královéhradeckého kraje 51.534 hovorů. Na tísňové lince tak zazvonil telefon 141krát denně.

„Od roku 2015 je to nejvyšší snížení trestné činnosti v Královéhradeckém kraji,“ řekl na dnešní tiskové konferenci náměstek ředitele krajského ředitelství pro službu kriminální policie Jiří Karásek. V regionu policie vyšetřovala pouze pět vražd, pouze jedna byla dokonaná. Šlo o devadesátiletou ženu na začátku loňského roku na Náchodsku. Z činu byla obviněna její šedesátiletá příbuzná, kterou nakonec soud odsoudil za zabití.

Nejsledovanější případy roku 2020

Mezi nejsledovanější případy v loňském roce patřil pokus vraždy novorozence na Hradecku. Tím se policie zabývala v létě. Obviněna byla pětadvacetiletá matka. V září byl případ překvalifikován z těžkého ublížení na zvlášť závažný zločin vraždy ve stádiu pokusu.

Dalším velkým regionálním případem bylo pašování drog do věznice ve Valdicích na Jičínsku. Případ se řešil ve dvou etapách. Nejdříve v lednu a následně v srpnu. Obviněno bylo 15 lidí jak z řad vězňů, tak civilistů.

Policie navrhla obžalobu 15 lidí za pašování drog do věznice Valdice

Policie Královéhradeckého kraje navrhla obžalovat celkem 15 lidí, kteří měli pašovat do věznice Valdice na Jičínsku drogy. Návrh policie předala jičínskému okresnímu soudu. Celý spis má téměř tři tisíce stran a jeho zpracování trvalo víc než...

Mezi další nejsledovanější případy loňského roku patří odhalení pěstírny, která měla vyprodukovat až 400 kilogramu marihuany. Tu policisté odhalili na Trutnovsku. „Kriminalistům se podařilo rozklíčovat pravděpodobný zisk, který měl dosáhnout částky až 35 milionů korun, a to za prodej přibližně 390 kg marihuany vypěstovaných v několika pěstebních cyklech," řekl Jiří Karásek.

Krajská kriminalita v číslech

Objasněnost trestných činů v Královéhradeckém kraji byla v rámci České republiky nadprůměrná. Celorepublikově byla na 47 procentech. V Královéhradeckém kraji se dostala na 63 procent, což je čtvrtá nejvyšší objasněnost v zemi.  

Pachatelé trestných činů způsobili loni v Královéhradeckém kraji škodu v souhrnu za 395 milionů korun. V roce 2019 byla celková škoda vypočítána na 1,1 miliardy korun. I v tomto ohledu se jedná o pokles, konkrétně o 60 procent.  

Další pokles byl zaznamenán i v oblasti drogové činnosti a kyberkriminality. V případě drog klesl počet trestných činů o 24 procent, v online prostředí kolem 14 procent.

Na silnicích se méně bouralo

V Královéhradeckém kraji hlídají policisté 3.745.820 kilometrů silnic.

„Počet usmrcených osob na silnicích kles. V roce 2020 zemřelo při dopravních nehodách 25 lidí, to je 23 méně než v roce 2019,“ řekl dnes vedoucí odboru služby dopravní policie Petr Dušek. Celkem se v Královéhradeckém kraji stalo zhruba 4.800 dopravních nehod, to je zhruba o 500 méně než v roce 2019.

Nejčastější příčinou byla rychlost, ta způsobila více než 700 dopravních nehod. Mezi další nejčastější příčiny patří nedání přednost, předjíždění a způsob jízdy. U 224 nehod byl prokázán alkohol u řidiče.

Nejtragičtější dopravní nehoda se stala v květnu na silnici mezi Hradcem Králové a Náchodě u Černožic. „Kvůli bezohledné jízdě zde řidič usmrtil tři lidi,“ řekl Dušek. Na místě v autě zemřeli dva lidé, jejich dítě bylo transportováno vrtulníkem do nemocnice v Hradci Králové.  

Mezi Černožicemi a Jaroměří došlo dopoledne na frekventované silnici k dopravní nehodě dvou osobních aut, která měla fatální následky. Vyhasl tu život tří lidí. Silnice byla pět a půl hodiny uzavřena. Dopravu museli policisté odklánět po...

Stále chybí několik policistů

Aktuálně v Královéhradeckém kraji slouží 1815 policistů. Do kompletního naplnění stavů chybí 113 posil. „Spustili jsme náborovou kampaň. Každopádně uchazeče musíme opravdu vybírat, tak aby se mohl skutečně policistou stát,“ řekl ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Petřík.

Do jisté míry situaci komplikuje i současná pandemie. V těchto dnech je 42 policistů v domácí izolaci s pozitivním testem na COVID-19. „Situaci ale zvládáme. Jako policisté jsme schopni se zastoupit,“ dodal Petřík. Podle jeho slov je personální situace v Královéhradeckém kraji stabilizovaná.

Nejvíce policistů aktuálně chybí na Trutnovsku, zde na služebnách chybí 24 kolegů. Na Jičínsku je volných 113 míst, v Hradci Králové 10. Po devíti posilách chybí i na Náchodsku a Rychnovsku.  „Nemáme problém s počtem uchazečů, ale spíš s vlastním výběrem. Problémem jsou psychotesty. Přes ně se nedostanou tři čtvrtiny zájemců,“ dodal Petřík.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, kriminalita, Královéhradecký, kraj, případ, vražda, nehoda, doprava, statistika, Královéhradecký kraj, Česko, silnice, pandemie covidu-19, Praha, Karlovarský kraj, Hradec Králové, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky pandemii bylo v kraji méně kriminality. Nejsledovanějším případem byl pokus o vraždu novorozence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.