Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj získal rekordní částku na sociální služby, 1,1 miliardy korun. Na pokrytí všech vládních slibů to ale stále nestačí

Královéhradecký kraj získal v tomto roce rekordní částku na poskytování sociálních služeb. Z Ministerstva práce a sociálních věcí obdržel částku 1,1 miliardy korun, to je o 139 milionů více než v loňském roce. Na pokrytí všech vládou deklarovaných navýšení by ale kraj potřeboval ještě minimálně o 47 milionů více.

„Kraj připravil a podal žádost, která splnila všechny podmínky stanovené poskytovatelem. Peníze z dotace pošleme poskytovatelům sociálních služeb na úhradu jejich prokazatelných nákladů,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí.

Největší část peněz z dotací na sociální služby, zhruba 60 procent, míří k službám pro seniory. Hradí se z ní provoz pečovatelských služeb, denních stacionářů a domovů pro seniory. Další velký objem peněz směřuje na služby chráněného bydlení a domovů pro osoby se zdravotním postižením, ale i na další terénní a ambulantní služby pro zdravotně postižené.

V posledních letech se kraj snaží také o reformu psychiatrické péče a posiluje podpůrné služby pro osoby s duševním onemocněním tak, aby se snížil počet hospitalizací a zvýšila se jejich podpora v přirozeném prostředí. Díky vyčlenění prostředků pro tuto oblast ve výši 36 milionů korun může kraj segment těchto služeb pravidelně posilovat.

Přestože kraj obdržel rekordní částku, ani ta nestačí na pokrytí všech vládních slibů.

„V prosinci 2020 rozhodla vláda o navýšení finančních prostředků na platy pracovníků v přímé péči o 10 procent. Zároveň vláda deklaruje nárůst platů o 10 procent i ostatním pracovníkům. Ministerstvem práce a sociálních věcí deklarovaných 88 milionů, které jsme na navýšení obdrželi, však na pokrytí nárůstu platů nedostačují.  Na pokrytí všech vládou deklarovaných navýšení by kraj potřeboval minimálně 135 milionů korun,“ dodává náměstkyně Martina Berdychová.

Kraj také upozorňuje, že přestože se státní prostředky na zajištění sociálních služeb každoročně navyšují, jejich nárůst dostatečně nepokrývá nárůst potřeb obyvatel kraje, které vyvolává stárnutí populace.

Kromě státních prostředků se na zajištění sociálních služeb podílí také kraj a obce. Královéhradecký kraj plánuje ze svého rozpočtu vydat na provoz sociálních služeb částku téměř 300 milionů korun. Také kraj prostředky na provoz sociálních služeb každoročně navyšuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brněnská Drbna

Štítky sociální služby, senioři, dotace, Královéhradecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí, vláda, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, peníze, Martina Berdychová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj získal rekordní částku na sociální služby, 1,1 miliardy korun. Na pokrytí všech vládních slibů to ale stále nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.