Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mezi hradeckými bezdomovci řádí koronavirus

V azylovém Domě matky Terezy v Hradci Králové byl zjištěn koronavirus, a to jak mezi zaměstnanci, tak mezi klienty. Zdejší noclehárnu a další sociální služby využívá až stovka lidí bez domova. Někteří z nich teď musí do izolace.

Situaci momentálně řeší hygienická stanice. Klienti do Domu matky Terezy nyní mohou jen s negativním testem na koronavirus. Covid se v minulém týdnu objevil u třetiny personálu a následně také u desítky bezdomovců. Pozitivní klienti museli do izolace, deset dní teď musí zůstat v Domě matky Terezy, což některým není vůbec příjemné. Přece jen jsou zvyklí na určitou volnost.

Personál domova teď musí řešit také ubytování lidí v karanténě a zajistit pro ně jídlo. „Určitě to významně ovlivní chod našeho zařízení a život klientů," uvedla pro Český rozhlas vedoucí Domu Matky Terezy Dana Pechová.

Státní zdravotní ústav upozorňuje, že lidé bez domova jsou v současné době epidemie zvlášť ohroženou skupinou. „Vzhledem k ohroženému imunitnímu systému, špatné výživě a hygieně a dlouhodobému pobytu v přeplněných útočištích jsou ohroženi nakažlivými chorobami a v současné pandemii covid-19 jsou zvláště zranitelní skupinou. Navíc řada opatření zaměřených na běžnou populaci jako izolace, zvýšená hygiena, pobyt doma a přísné sociální distancování není realitou pro lidi trpící bezdomovectvím,“ uvádí Státní zdravotní ústav.  

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay | Zdroj Český rozhlas Hradec Králové

Štítky bezdomovci, charita, koronavirus, Hradec Králové, COVID-19, bezdomovec, dům, Krajská hygienická stanice, Český rozhlas, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi hradeckými bezdomovci řádí koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.