Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vánoce očima vězňů: v šest budíček a v deset zhasnou světla, rodině nemůžeme ani zavolat

Vězni samotní i psychologové se shodují, že Vánoce jsou v cele nejtěžším obdobím roku. Ve vazebních věznicích je pak přísnější režim než ve věznicích pro výkon trestu, kde vězni mají často i stromeček.

„Je to hrozné, protože Štědrý den má statut svátečního dne a to se nedostaneme k telefonu. A jelikož letos Vánoce připadají na čtvrtek, znamená to, že čtyři dny nebudu mít možnost se aspoň na pár minut spojit s rodinou,“ popisuje padesátiletý Ondřej, který je ve vazební věznici Praha Ruzyně. Zatím stále čeká na soud a je přesvědčený, že rozhodne o jeho nevinně. Do poslední chvíle věřil, že Vánoce stráví doma.

Letošní svátky jsou pro vězně smutnější než v minulých letech. Kvůli covidu jsou totiž zakázané návštěvy. „Místo návštěvy máme dovoleno 20 minut Skypu ve speciální místnosti. Ale těch 20 minut uteče hrozně rychle a spojení je dost špatné. Ale díky bohu aspoň za to,“ říká Ondřej.

Během svátků vánočních ve vazební věznici platí stejný režim jako v jiné dny, ráno bude klasicky budíček. „Mojí psychickou záchranou je televize, jinak bych se asi zbláznil,“ dodává Ondřej, který má malou přenosnou televizi přímo na cele. „Poslala mi ji rodina už v září. Několik týdnů jsem čekal, jestli mi ji schválí a teď ji konečně mám. Hodně tu záleží, jak se člověk chová. Když se chováte slušně a neděláte problémy, tak ani bachaři nedělají problém vám. Jsou tu inteligentní chlapi, taky mají rodiny,“ popisuje a dodává, že ať už jsou nebo nejsou Vánoce, člověk ve vazbě stále jen na něco čeká – na telefon s právníkem, na dopis od rodiny a nejvíc na to, až vazba konečně skončí.

Vánoce ve vazbě za sebou má i Vladimír, který „seděl“ v Ostravě. „Předvánoční čas není jen časem klidu a pohody, ale i zpřísněných kontrol, jestli se na oddíly nedostávají nepovolené léky, drogy a alkohol,“ říká. „Můj tehdejší spolubydlící si na Vánoce připravil kvak – mírně kvašený alkoholový nápoj. To dáte do petky chlebové kůrky, cukr a jablka a dáte směs hřát na topení. Zhruba za tři týdny zafungují chemické procesy a cukr se promění na alkohol,“ popisuje Vladimír a dodává, že kvak chutná vážně hrozně a také má dost projímavé účinky. Výroba alkoholu je pochopitelně ve věznicích zakázaná, přesto si tímto způsobem řada vězňů zpříjemňuje svátky.

Řada vězňů se shoduje, že Vánoce v cele patří k nejtěžšímu období roku, alespoň po psychické stránce. Zatímco vězni ve výkonu trestu často mají i stromeček a možná i nějaké přátele, ve vazbě je to jiné. „Tam jsi zavřený 23 hodin denně a když někdo udělá problém, tak uberou i tu hodinovou vycházku. Tam se na Vánoce v deset večer zhasne a je to,“ popsal Jiří, který si odpykal trest ve věznici Bělušice.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky vězení, vazba, Vánoce, režim, kontakt, rodina, vazební věznice, alkohol, Praha, Ruzyně, Skype, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Forman

Nemyslím si,že by byly vazební věznice plné obchodních partnerů a manželů obviněných ze sexuálního obtěžování dětí.Připouštím....mizivé procento ze všech obviněných kteří jsou jsou křivě obviněni,ale zbytek.....většina,asi ví,proč tam jsou.A navíc....vždy jsou nějaké vazební důvody,tak proč skypy a telefonáty,stromečky či kapr se salátem???? Maximálně koledy z místního rozhlasu.Kdo je lituje,at si je vezme domů.....tedy po propuštění,až splatí dluh společnosti,ale vězte,že 80-ti procentům obviněných a posléze odsouzeným se tam líbí a vyhovuje jim to,jinak by se tam nevraceli.Aspon oni mají sociální jistotu..........

Čtvrtek, 24. prosince 2020, 14:18Odpovědět

Jan Suja

Rád bych upozornil místní lidové soudce, že článek není o vězních ve výkonu trestu, ale z vazební věznice. Ve vazbě se čeká na výsledek vyšetřování, případně na výsledek soudu. Není málo případu, že z vazby byl dotyčný propuštěn na svobodu, protože byl prostě nevinný. Ono stačí mít obchodního partnera, co chce levně dostat pod sebe celou firmu, nebo rozvádějící manželka, co manžela obviní ze sexuálního obtěžování dětí... Ve vazební věznici je oproti výkonu trestu omezen styk s rodinou, není možnost pracovat a není spousta dalších výhod odsouzených.

Čtvrtek, 24. prosince 2020, 13:47Odpovědět

Josef Alzheimer

Nejsou v lázních, ale v kriminále. To by jim možná měl někdo vysvětlit.

Čtvrtek, 24. prosince 2020, 13:46Odpovědět

Tomáš Hlaváček

Dejme jim povinnost pracovat a nebudeme je muset živit z daní lidí,kteří poctivě pracují dodržují zákony a tedy ve vězení nejsou.Práce jejich mysl dostatečně zaměstná.

Čtvrtek, 24. prosince 2020, 12:05Odpovědět

Stanislav Pecha

Pokud se nepletu, tak tam nejste za odměnu. Nechal bych vás pořádně makat. Svátky by pro vás neexistovaly.

Čtvrtek, 24. prosince 2020, 10:08Odpovědět

František Běleš

Vězněni jsou protože dělali co neměli a proto si myslím, že domáhat se všeho co mohli mít venku je nehorázné a třeba vánoce ,televize atd by mněli mít za odmněnu a ne se toho domáhat vzdorem a přes různé právníky a jiné pochybné instituce . Mněli by mít na noze desetikilovou kouli a v ruce dvacetikilovou palici a makat v lomu jako na galejích jako odmněnu za své (dobré) skutky .

Čtvrtek, 24. prosince 2020, 09:38Odpovědět

Fast Idea

Bože muj to mě úplně dojalo, nemohl bych si minimálně jednoho vzít na vánoce domu?

Čtvrtek, 24. prosince 2020, 02:43Odpovědět

Josef Andrle

Pan Antonín Pačinek to napsal dobře.byl jsem před desítkami let na vojně nic jsem neprovedl ani tam nebyl za trest.povolali mne a šel jsem.ani jedny vanoce doma.bez návštev telefonu a pod.na štedry den v 25 stup.mrazu venku.a nepodělal jsem se.stovky km od domova.tam ve vězení asi tedy za něco jsou asi za trest.tak nevím.

Středa, 23. prosince 2020, 22:50Odpovědět

Rada Xantiak

vězni na státní svátky + církevní by měli být zbičováni, aby měli rozptýlení

Středa, 23. prosince 2020, 21:46Odpovědět

Ferdinand Mravenec

Sedět nemuseli a za odměnu tam rozhodně nejsou.

Středa, 23. prosince 2020, 20:23Odpovědět

Jaroslav Vnouček

co by jste chtěli opět to napsala žena.Slušný člověk je nezajímá a o grázly by se popraly

Středa, 23. prosince 2020, 20:23Odpovědět

Radek Stehlík

Bělušice,seženete tam vše,drogy, mobil,alkohol,dá se koupit více porcí jídla v kuchyni, lepší věci ve skladu až po diferencku,pochvalu, půlku. Zaměstnanci jsou super, plno věcí neřeší, přehlíží, domluvit se dá. Ruzyně a vazba.. luxusní záležitost. Koupit se dá pořádná porce jídla , lepší hadry,fety. Dozorci vás obletují,prihrejou jídlo,zalejou kávičku.Prasky donesou, velké vyžití od fotbálku, pingpong, tělocvična,atd. Nestandardní návštěvy tam sice nemají (sex s přítelkyní, když dorazí), ale dá se zapracovat na personálu, je to tam docela nešvar.

Středa, 23. prosince 2020, 19:52Odpovědět

Radek Stehlík

Bělušice,seženete tam vše,drogy, mobil,alkohol,dá se koupit více porcí jídla v kuchyni, lepší věci ve skladu až po diferencku,pochvalu, půlku. Zaměstnanci jsou super, plno věcí neřeší, přehlíží, domluvit se dá. Ruzyně a vazba.. luxusní záležitost. Koupit se dá pořádná porce jídla , lepší hadry,fety. Dozorci vás obletují,prihrejou jídlo,zalejou kávičku.Prasky donesou, velké vyžití od fotbálku, pingpong, tělocvična,atd. Nestandardní návštěvy tam sice nemají (sex s přítelkyní, když dorazí), ale dá se zapracovat na personálu, je to tam docela nešvar.

Středa, 23. prosince 2020, 19:51Odpovědět

Vaclav Mazanek

Takže vězni jsou chudáci -vždyť dostali trest za něco co porušili a nebo chtějí být jako na pionýrským táboře a nebo v léčebně ???Věřím tomu že všichni by se chtěli mít jako vězeň Janoušek ale to je uplně o něčem jiném ! ! !

Středa, 23. prosince 2020, 18:40Odpovědět

Petr Forman

.......nezlobte se paní či slečno autorko článku,ale měla by jste se zamyslet nad napsáním článku o tom,jaké peklo to tam bylo dřív,aby si to ti chlapi mohli přečíst a přestali plakat.Dneska jsou věznice procházkou růžovou zahradou.

Středa, 23. prosince 2020, 16:44Odpovědět

Petr Forman

Hoši,proč furt brečíte.Jste přeci chlapi.Pokaždý,když vás tak slyším naříkat,vzpomenu si na svých 8 let v kuse za totáče.Mám pocit,že to by jste ani nedali....a každý,kdo byl v tu dobu v Minkovicích na šatonech a v Rýnovicích na tehdejším Liazu,dá mi za pravdu.Hoši to bylo peklo,tak nefnukejte a udělejte něco pro to,aby jste se tam už nedostali......hezký svátky,Petr

Středa, 23. prosince 2020, 16:18Odpovědět

Berenika Stará

Však nejsou v ozdravovně,jsou tam za trest,nebo ne?

Středa, 23. prosince 2020, 16:17Odpovědět

Vánoce očima vězňů: v šest budíček a v deset zhasnou světla, rodině nemůžeme ani zavolat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.