Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Útulna pod Velkou Deštnou očekává kvůli koronaviru nápor turistů

Turistická útulna s občerstvením pod nejvyšším vrcholem Orlických hor Velkou Deštnou na rozdíl od jiných horských chat očekává o prodloužených vánočních prázdninách nadprůměrný zájem návštěvníků. A to i přesto, že nová vládní protikoronavirová opatření neumožní posezení v teple uvnitř srubu. Útulna po kompletní přestavbě otevřela 5. prosince.

"Zájem je velký a lze předpokládat, že nadále poroste. Návštěvnost násobí covid, nová rozhledna na Velké Deštné, ale i naše útulna, která vzbuzuje u zvědavost. Lidé nikam moc nemohou, tak vyráží na podobná místa. Davy lidí sem v poslední době proudí, ať je počasí jakékoli, což dříve nebylo," řekl Petr Likavec ze spolku Velká Deštná. Srub spolku patří.

Občerstvení v útulně je pro turisty otevřené celoročně o víkendech, v sobotu a v neděli od 8:30 do 16:30, v případě zájmu i déle. Počínaje nadcházejícím víkendem, kdy už budou platit zpřísněná opatření proti šíření koronaviru, bude ve stejných časech otevřeno výdejní okénko. Od 24. prosince do 3. ledna bude otevřené denně od 8:30 do 16:30.

"Útulna při nepřízni počasí nabízí úkryt, vzhledem k vládním opatřením to ale asi nebude možné. Návštěvnost ale i tak očekáváme nadprůměrnou. Budou vánoční svátky, lidé nemají kam jet. Covid se projevuje i na skladbě návštěvníků, dříve sem chodili hlavně lidé, kteří měli k horám vztah, dnes už to neplatí," řekl Likavec, který je zároveň členem Horské služby Orlické hory.

Původní objekt vznikl v letech 1989 - 1990

Původní objekt na exponované turistické Jiráskově cestě v hřebenovém úseku mezi Šerlichem a horských sedlem Pod Jelenkou zahájil provoz na přelomu let 1989 a 1990. Původně patřil horské službě, před 15 lety ho koupil spolek Velká Deštná. Návštěvnost Velké Deštné a okolí výrazně vzrostla poté, co byla loni na vrcholu otevřena nová rozhledna.

Spolek díky výhodnému umístění útulny na hřebeni Orlických hor spolupracuje s horskou službou, záchranáři, ale v útulně základnu nemají. "Je to nastavené tak, že o sobě víme a v případě nutnosti jsme schopni zasáhnout. Záměrem je být na hřebeni prodlouženou rukou horské služby, lze tím ušetřit deset patnáct minut," řekl Likavec.

Zatím zasahovat nemuseli, ale vzhledem k rostoucímu počtu turistů je to podle něj otázkou času. "Usilujeme o získání defibrilátoru, nejblíže je na Masarykově chatě na Šerlichu," řekl Likavec.

Nová stavba letos nahradila původní objekt, který po třiceti letech vykazoval značné opotřebení. Půdorys, objem objektu i sklon střechy byl zachován. Vzhledově je podobný, ale byl postaven za použití nových materiálů. Útulna je zčásti zděná, zčásti jde o dřevostavbu. Nachází se v CHKO Orlické hory.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB: Iva Páslerová

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, turistika, kondice, Orlické hory, COVID-19, horská služba, Šerlich, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Útulna pod Velkou Deštnou očekává kvůli koronaviru nápor turistů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.