Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Miluji tě, pošli mi peníze nebo mě zabijou, píší podvodníci. Ti se na internetu zaměřují nejen na seniorky

Nejdřív hluboká láska, vidina svatby a společného žití, pak psychické vydírání. Policie řeší několik případů, kdy ženy na internetu oslovil neznámý muž, aby z nich poté tahal peníze. O vášnivém vztahu po e-mailech nám vyprávěla i paní Eva z Hradce Králové, která si nebezpečí naštěstí uvědomila včas.

Policie na Hradecku přijala v minulém týdnu hned tři podezření z podvodu, kdy pisatel ženám na internetu sliboval společný život. Vždy se ale objevil nějaký háček a ženy musely nejprve poslat peníze. 

„71letá žena se seznámila v září na sociálních sítích s admirálem londýnské plavební společnosti, jehož loď pluje do Austrálie. O několik dní později měla mít loď nějaké problémy, a proto ženu požádal o převzetí balíku s cennostmi. Tak jako vždy bylo potřeba zaplatit za doručení. Žena doručovací společnosti během 14 dnů zaplatila ve třech platbách skoro sedm tisíc Euro. Admirál měl být dokonce vzat do vazby a měl potřebovat peníze na obhájce, které však žena ze společného manželského účtu již naštěstí neposlala a podezření z podvodu oznámila,“ popsala policejní mluvčí Iva Kormošová.

S údajným admirálem si dopisovala i 65letá Eva z Hradce Králové. „Bylo to velmi romantické, psal skutečně krásné dopisy,“ říká. Paní Eva byla naštěstí obezřetnější. Dokonce po admirálovi chtěla poslat fotografii lodi, na které se plaví. To se ale námořníkovi moc nelíbilo. Místo fotografie se dočkala rozhořčení a ujištění o jeho lásce. „Miláčku, nemám důvod ti lhát, vzal jsem tě do svého srdce. Opravdu netušíš, co k tobě cítím. V budoucnu budu přece tvůj manžel, takže před tebou nikdy nic neskrývám,“ napsal v e-mailu. Milostné dopisování trvalo měsíc, pak na loď zaútočili piráti a admirál potřeboval peníze, aby bezpečně vyvázl. Když mu paní Eva odmítla peníze poslat, milostný vztah skončil. „Napsal mi, že nejsem hodna jeho lásky a že nejsem ta, za kterou mě měl, když ho dokážu nechat v tak strašné životní situaci bez pomoci,“ popisuje Eva.  

Podvody se ale zdaleka netýkají jen seniorek. Napálit se nechala i 47letá žena z Hradecka.

„Během jednoho týdne jsme přijali dvě oznámení týkající se podvodu stejného rázu. Podaly ho nezávisle na sobě dvě ženy ve věku 76 a 47 let z Hradecka, které poslaly neznámému člověku dohromady téměř 1,2 milionu korun. Obě dvě v srpnu začaly na sociálních sítích komunikovat s neznámým člověkem, který vystupoval jako americký vojenský lékař. Jeden uváděl, že je kardiochirurg a druhý ortoped. Po nějaké době v ženách oba vojáci vyvolali vidinu společného života a pod různými záminkami z nich vylákali peníze,“ popisuje mluvčí. Po zaplacení částky podvodníci žádali vždy další.

„Samozřejmě po příjezdu do České republiky jim oba lékaři přislíbili celou částku uhradit. Bohužel ani jedna z nich se nedočká ženicha a s největší pravděpodobností ani navrácení peněz,“ říká Iva Kormošová.

Policisté proto upozorňují, abyste při komunikaci s cizími lidmi na internetu byli velmi obezřetní a hlavně – neposílali žádné peníze, ať už jde o jakoukoliv částku.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay

Štítky podvod, senioři, policie, Internet, peníze, láska, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Austrálie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miluji tě, pošli mi peníze nebo mě zabijou, píší podvodníci. Ti se na internetu zaměřují nejen na seniorky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.