Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výmluva na sport vám na Hradečnici nepomůže. Roušku musí mít i sportovci

Od úterý sice platí nová mimořádná opatření vlády o omezení volného pohybu, ale vypadá to, že si ji lidé špatně vyložili. Například v městských lesích u Hradce Králové to v těchto dnech vypadá spíš jako na Václaváku. Řada lidí je tu navíc bez zakrytého nosu a úst. V tomto případě vám výmluva na sport u policie nepomůže.

Od středeční půlnoci sice platí sice nové mimořádné opatření o omezení volného pohybu. V něm sice výjimka pro sportování na venkovních sportovištích, v parcích, v přírodě, nebo na jiných volně přístupných místech. Má to ale několik podmínek. 

Množství lidí na okružní cestě v hradeckých městských lesích, je v těchto dnech velké. „Asfaltová cesta má na šířku cca 2,5 metrů, a když se lidé míjejí, nesplňují v žádném případě minimální dvoumetrovou vzdálenost. Proto by zde měl zafungovat hlavně zdravý selský rozum a měli by mít stále zakrytá ústa i nos. Je třeba být ohleduplný, chránit sebe i ostatní před stále hrozící nákazou,“ říká policejní mluvčí Iva Kormošová.


Lidé, kteří si nezakrývají dýchací cesty v blízkosti ostatních v minimální vzdálenosti 2 metrů, se tak kromě nebezpečí nákazy, vystavují postihu za protiprávní jednání. 

„Samozřejmě stejná pravidla platí i na jiná obdobná místa, jako jsou parky, lesoparky, cyklistické stezky a jiná návštěvníky oblíbená místa,“ dodává Kormošová.


Zákaz volného pohybu osob se nevztahuje na sportování na venkovních sportovištích, v parcích, v přírodě a na jiných veřejně přístupných místech za splnění těchto podmínek:

  • nošení ochranných prostředků dýchacích cest (nos, ústa), které brání šíření kapének, a to s výjimkou venkovních sportovišť, kdy jsou sportující osoby, popř. skupina společně sportujících osob, odděleny od jiných osob fyzickou překážkou (např. stěna nebo plot) nebo vzdáleností nejméně 2 metry,
  • společně sportují jen dvě osoby, s výjimkou členů domácnosti, popřípadě při sportování od jiných osob zachovávají odstup nejméně 2 metry,
  • nejsou využívány související vnitřní prostory sportoviště, zejména společné šatny, umývárny, sprchy a podobná zařízení, ve kterých by nebyly plněny shora uvedené podmínky, včetně cesty za účelem tohoto sportování.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Městské lesy

Štítky nouzový stav, opatření, Hradečnice, bruslaři, cyklisté, roušky, sportoviště, Hradec Králové, Václavské náměstí, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výmluva na sport vám na Hradečnici nepomůže. Roušku musí mít i sportovci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.