Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Královéhradecký kraj nemůže rozšířit odběrové týmy. Nemá dostatek pomůcek

V Královéhradeckém kraji bude 15 distribučních míst, ze kterých se budou rozdělovat ochranné pomůcky pro záchranáře, praktické lékaře, lékárníky a další poskytovatele zdravotnických služeb. Kraj ale zatím nemá co rozdělovat, státní zásilku dosud neobdržel. Také proto funguje v regionu stále jen jeden mobilní odběrový tým záchranné služby, řekli dnes novinářům po zasedání krizového štábu kraje zástupci hejtmanství, hasičů, policie a záchranářů.

V Královéhradeckém kraji bylo ráno šest potvrzených případů nákazy koronavirem, o tři více než ve čtvrtek. "Stále čekáme na dodávku, poslední informace hovoří o zhruba 60.000 respirátorů pro celou ČR, v našem případě by se tak jednalo asi o několik tisícovek. Žádné bližší informace, kdy to dojde a v jakém množství, dosud ale nemáme," řekl novinářům hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Podle něj je obecně v krajských zařízeních nedostatek respirátorů FFP3, FFP2, ale i běžných roušek. Fakultní nemocnice (FN) v Hradci Králové, zdravotnická záchranná služba a složky integrovaného záchranného systému (IZS) na svoji činnost ochranné pomůcky zatím mají, uvedli jejich zástupci.

"I s určitým předpokladem vývoje odhaduji, že by nám měly zásoby vydržet na měsíc, do té doby by závoz měl být. Rádi bychom už ale rozjeli další (odběrové) týmy, musíme plánovat s předstihem. Čím dříve pomůcky budou, tím dříve týmy zařadíme," řekl ředitel královéhradeckých zdravotnických záchranářů Libor Seneta.

Odběrové sestry dosud jezdí z Hradce Králové v týmu zajišťovaném zdravotnickou záchrannou službou, která využívá sestry z infekční kliniky Fakultní nemocnice (FN) Hradec Králové. Dosud provedly odběry asi u 50 lidí. "Další odběrové sestry začnou fungovat bezprostředně poté, co obdržíme ochranné osobní pomůcky. Jsme závislí na dodávce od státu, abychom mohli odlehčit záchrance a tím pádem i FN," řekl Štěpán.

Odběrové týmy by poté měly vyrážet také z Jičína, Rychnova nad Kněžnou, Náchoda a Trutnova.

Distribuční místa budou po dodání zásilky zřízena v obcích s rozšířenou působností (ORP), tedy v Hradci Králové, Jičíně, Náchodě, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou, ale také v Dobrušce, Novém Městě nad Metují nebo Nové Pace. Pro aktuální informace o distribuci je k dispozici telefonní číslo 702 238 333, případně e-mailová adresa info@kr-kralovehradecky.cz.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, zdraví, koronavirus, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, zdravotnická záchranná služba, Hradec Králové, Jiří Štěpán, Česko, ČSSD, Trutnov, Náchod, Jičín, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Královéhradecký kraj nemůže rozšířit odběrové týmy. Nemá dostatek pomůcek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.