Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hradecký kraj půjčí Olešnici tři miliony na rozhlednu

Královéhradecký kraj půjčí Olešnici v Orlických horách na Rychnovsku tři miliony korun na novou rozhlednu. Rozhodlo o tom dnes krajské zastupitelstvo. Kraj je jedním z partnerů tohoto projektu, řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana. Půjčku musí Olešnice vrátit do konce příštího roku.

"Podáním žádosti o poskytnutí návratné finanční výpomoci obec řeší předfinancování realizace projektu Turistická rozhledna Olešnice v Orlických horách. Poskytnutí dotačních částek je totiž možné až se značnou časovou prodlevou," uvedla Svatoňová.

Vybudování 26 metrů vysoké rozhledny na Feistově kopci nad obcí by mělo stát 5,5 milionu korun, 95 procent nákladů pokryje dotace. Jde o jednu ze čtyř rozhleden, které vzniknou v Královéhradeckém kraji a jsou součástí projektu na obnovu hřebenové trasy v česko-polském pohraničí s finanční podporou EU.

"Hotové jsou betonové základy. Do konce roku by rozhledna měla stát, ale otevření je plánované až na jaro 2020. Bude potřeba stavbu doplnit technologiemi," řekl místostarosta obce Josef Sedláček.

Další tři rozhledny z projektu na území Královéhradeckého kraje by měly být na Velké Deštné, nad Novým Hrádkem na Náchodsku a ve Vysoké Srbské. Stavby jsou v různém stadiu příprav a rozpracování. Nejdále je výstavba rozhledny na vrcholu Velká Deštná, která by měla být otevřena v říjnu.

Cílem je oživit cestovní ruch

Vybudování rozhleden v Královéhradeckém kraji spadá do projektu Česko-polská hřebenovka - východní část, jehož nositelem je Euroregion Glacensis sdružující města a obce na české a polské straně. Cílem projektu je oživit česko-polské pomezí a podpořit cestovní ruch.

V hradeckém kraji v rámci projektu vznikly už rozhledny Čáp, Na Signálu a Žernov v Kladském pomezí nebo Eliška u Trutnova. Nestaví se ale jen rozhledny, plánují se také infocentra v Novém Hrádku a v Neratově u vznikajícího mostu, který propojí český a polský břeh Divoké Orlice. Most v Neratově by měl stát ještě letos. Projekt v pohraničí přibližně mezi Ještědem a Pradědem počítá s vybudováním 11 rozhleden a také s novým značením hřebenové trasy.

Rozpočet projektu Česko-polská hřebenovka - východní část, který by měl být dokončen v roce 2020, je přes 3,5 milionu eur, tedy zhruba 90 milionů korun. Z toho 85 procent nákladů pokryje dotace z česko-polského programu Interreg, pět procent nákladů českých partnerů dotace ze státního rozpočtu ČR.

 

Autoři | Foto Orlické hory

Štítky ČR, EU, správa, stavby, turistika, rozhledny, Orlické hory, rozhledna, Královéhradecký kraj, projekt, Olešnice, Olešnice v Orlických horách, okres Rychnov nad Kněžnou, dotace, Evropská unie, Josef Sedláček, Nový Hrádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj půjčí Olešnici tři miliony na rozhlednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.