Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Policie pro nápor turistů omezila provoz od Polska do Adršpachu

Kvůli náporu turistů do Adšpašsko-teplických skal na Náchodsku musela policie dnes omezit provoz na silnici od hraničního přechodu s Polskem. Všechna parkoviště v Adršpachu se za dopoledne zaplnila a policie před 11:00 cestu od hraničního přechodu Zdoňov uzavřela. Opět ji otevřela po 13:30. "V Adrpšpachu policisté usměrňovali dopravu a auta směrovali na jiná parkoviště," řekla mluvčí policie Ivana Ježková.

Za velkým návalem polských turistů do Adršpachu obvykle stojí státní svátky v Polsku. Tento týden ve čtvrtek byly v Polsku státní svátky Den polské armády a Nanebevzetí Panny Marie. Hodně lidí toho tak využilo k prodloužení si víkendu. Letos byl v Adršpachu omezen automobilový provoz například při květnových svátcích.

Systém řízení dopravy v exponované dny v okolí skal je takový, že když se zaplní parkoviště v Adršpachu, odklánějí se auta do Teplic. Pokud ani tam není kde parkovat, policie uzavře přístupovou cestu od hranic, dokud se opět nezačnou parkoviště uvolňovat.

Navály turistů trápí Adršpach dlouhodobě

V Adršpachu je na parkovištích asi 600 míst. V Teplicích je to okolo 1500 míst, včetně asi 500 na louce, kterou výjimečně poskytuje k využití pro parkování CHKO Broumovsko.

S návaly turistů v turistické sezoně, a to především o svátcích a o letních prázdninách, se Adršpašsko-teplické skály potýkají dlouhodobě. Doprava v okolí oblíbeného turistického cíle několikrát za sezonu zkolabuje, a to přesto, že hradecký kraj před letošní sezonou posílil vlaky do Adršpachu z Trutnova, Polska a Teplic nad Metují a v okolí skal přibyla parkovací místa.

Plánují se další záchytná parkoviště

Královéhradecký kraj proto také začal jednat s polskou stranou o zřízení záchytných parkovišť u polského Mierozsowa, odkud by turisty do skal na české straně hranice vozily autobusy.

Atraktivní Adršpašské skály s Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Většina návštěvníků přijíždí auty.

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Polsko, rekreace, automobilová, Adršpach, FOTO, policie, skála, okres Náchod, Zdoňov, Teplice nad Metují, Nanebevzetí Panny Marie, Polská armáda, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie pro nápor turistů omezila provoz od Polska do Adršpachu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.