Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Jak hodnotíte práci firem, které staví fotbalový stadion v Hradci Králové?

Nová fotbalová aréna má za sebou první fotbalový zápas, hotová však stále není. Stavbu stadionu mají na starosti tři společnosti: Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Kromě nich má na samotný proces vliv i společnost Arcadis Czech Republic, která se stala správcem stavby multifunkčního fotbalového stadionu. Původní dohoda? 568 milionů korun a předání stavby dva roky od podpisu smlouvy.

ANKETA: Jak hodnotíte práci firem, které staví fotbalový stadion v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo519 čtenářů

Městu se stavba fotbalového stadionu dlouhodobě nedařila. Příprava na rekonstrukci fotbalového stánku trvala dlouhých 15 let. Hradec Králové vypsal celkem čtyři tendry, ten poslední v roce 2020. Jedná se o největší investiční akci města.  

Stavba nového stadionu se komplikovala už od roku 2018. V červenci zastupitelé vybrali firmu, která měla novou arénu postavit za 400 milionů korun. Tendr však musela v září zrušit kvůli chybě. Druhou soutěž na dodavatele radnice zrušila ještě ve stejném roce. 

V rámci třetí soutěže město odhadovalo cenu nového stadionu na částku kolem 550 milionů korun. Do tohoto kola se však přihlásila pouze jedna společnost, která přesáhla maximální cenu 605 milionů korun. 

Hradec Králové podepsal smlouvu na nový fotbalový stadion. Hotovo má být do dvou let

Po 15 letech příprav dnes Hradec Králové podepsal smlouvu na nový fotbalový stadion. Symbolicky došlo k podpisu na místě starého stadionu. Nový fotbalový stánek postaví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont za 568 milionů korun....

Vše se dalo do pohybu až v červenci v roce 2020, kdy radnice podepsala smlouvu se společností Arcadis Czech Republic, která se stala správcem stavby. O dva měsíce později se podařilo vypsat čtvrtý tendr. Vítězem se stalo sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. 14. dubna radnice podepsala smlouvu a uvedla, že na jaře roku 2023 bude hotovo. Stavba nového stadionu oficiálně začala až 22. února 2022. 

Původní cena nového fotbalového stadionu měla být 568 milionů korun nez DPH. Do současné doby se částka vyšplhala na 763 milionu korun s DPH. Při podpisu smlouvy radnice slibovala, že bude aréna kompletně hotová do jara letošního roku.  

Postupné zdražování a odkládání termínu  

Původně měl stadion stát 568 milionů korun. O prvním zdražení se začalo mluvit už v červnu 2022, kdy si společnosti řekli o dalších 59 milionů korun. Důvodem byl nepředpokládaný růst cen stavebních materiálů. 

Další výrazné navýšení ceny přišlo v únoru roku 2023. Zastupitelé tenkrát schválili navýšení o dalších 16,2 milionu korun. V tuto chvíli se cenovka nového stadionu dostala na 650 milionů korun bez DPH.  

V dubnu letošního roku správce stavby upozornil magistrát, že může dojít ke zpoždění. Zástupci dodavatelských společností vedení města i společnost ubezpečovali, že k tomu nedojde. O měsíc později došlo k zásadnímu odsunutí termínu předání. V té době radnice věřila, že bude stavba hotová do 30. července. 

V polovině července letošního roku se začalo s kolaudacemi. První vážnou komplikací bylo neudělení souhlasu od Hasičského záchranného sboru. Ani dnes není stadion kompletně dokončený, ale tři dny před prvním plánovaným utkáním se podařilo zkolaudovat alespoň fotbalovou část a zápas uskutečnit. 

V současné době radnice věří, že se stadion veřejnosti otevře v neděli 3. září. Na tento termín už je potvrzený například zpěvák Xindl X nebo kapela Monkey Business. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky fotbalový stadion, FC Hradec Králové, fotbal, radnice, Strabag, Geosan Group, Arcadis Czech Republic s.r.o., Monkey Business, Hasičský záchranný sbor, Xindl X

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Jak hodnotíte práci firem, které staví fotbalový stadion v Hradci Králové?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.