Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradec Králové podepsal smlouvu na nový fotbalový stadion. Hotovo má být do dvou let

Po 15 letech příprav dnes Hradec Králové podepsal smlouvu na nový fotbalový stadion. Symbolicky došlo k podpisu na místě starého stadionu. Nový fotbalový stánek postaví sdružení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont za 568 milionů korun. Na dokončení prací mají společnosti dva roky od podpisu smlouvy.

Čtvrtý tendr na stavbu nového stadionu vypsala radnice v září loňského roku. Původně se o stavbu stadionu v Hradci Králové ucházeli čtyři společnosti. Zhruba před měsícem doporučila hodnotící komise současné uskupení tří firem. Doporučení schválila rada a na konci i zastupitelstvo města. Před podpisem smlouvy bylo třeba počkat, zda někdo proti výsledku tendru nepodá stížnost.

„Žádné připomínky jsme v této patnáctidenní lhůtě nedostali. To je pro nás potvrzením, že celé zadávací řízení bylo vedeno správně a transparentně,“ řekl dnes primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS). Zároveň dodal, že přesný harmonogram prací bude stanoven v několika následujících dnech.

Autorem vítězného návrhu na nový stadion je architekt Tomáš Vymetálek. „Těch 15 let nebylo zbytečných. Když se podíváme do minulosti, řešila se celá řada jiných návrhů, která nejsou srovnatelná s tím, které máme na stole,“ řekl architekt dnes před podpisem smlouvy. Připomněl, že první návrh pracoval s okolním terénem a zachováním valu. Poté se objevil nápad spojit stadion s obchodním domem. Až za minulého vedení města se začal objevovat nápad na to, vybudovat nový (úplně samostatný) stadion.

Jak bude stadion vypadat?

Návrh na nový fotbalový stadion si řešili zástupci společností sami. Museli však dodržet základní podmínky, které město na začátku tendru stanovilo. Jedna z nich byla, že stadion musí splňovat požadavky UEFA 4 pro mezinárodní fotbalová utkání.

Současný návrh počítá s tím, že zápasy bude sledovat až osm tisíc lidí v hledišti. V případě nutnosti je možné přidat i dalších 1.300 míst. Řada místních také ocenila, že návrh počítá se zachováním takzvaných lízátek. Jde o speciální osvětlení, které má v Hradci Králové svojí tradici. 

Právě lízátka budou jedinou vzpomínkou na starý stadion. Ten starý se kompletně zdemoluje a na jeho místě vyroste úplně nová sportovní aréna. Zajímavostí je, že kolem celé budovy stadionu bude natažena 300 metrů dlouhá atletická dráha. Další běžecká dráha pak bude v osvětleném tunelu přímo pod tribunami. Na stadionu bude k dispozici i šest tělocvičen, občerstvení a sedm víceúčelových sálů.

Radnice počítá s tím, že kromě sportovních událostí bude nový stadion hostit i například kongresy, trhy a kulturní akce. Podle dřívějšího vyjádření primátora se během hudebního vystoupení vejde na stadion až 25 tisíc lidí. Jak bude takový festival vypadat ukazuje i jedna z připravených vizualizací. 

Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. Součástí nové stavby bude i amfiteátr do kterého se vejde až 1.500 lidí. Samotný stadion pak nabídne i ubytování. Celkem zde bude moct přespat až šest desítek lidí.

Městu se stavba fotbalového stadionu dlouhodobě nedařila. Příprava na rekonstrukci fotbalového stánku trvala dlouhých 15 let. Hradec Králové vypsal celkem čtyři tendry, ten poslední minulý rok v září. Jedná se o největší investiční akci města.

Opozice má starost s dodržením termínů

Konečné slovo a definitivní tečku za výběrem dodavatele vyslovilo zastupitelstvo na konci března. Pro schválení výsledku tendru hlasovalo 27 zastupitelů, devět se zdrželo, jeden byl nepřítomen. I přesto se na jednání mluvilo o určitých obavách ohledně dodržení smluvních termínů.

O dvouletém šibeničním termínu mluvil například zastupitel Jan Holásek (za HDK). „Je to obrovské riziko, do kterého jdeme. Jsem přesvědčen, že stadion nás bude stát víc. Že buď budou vícepráce nebo tam nedostaneme to, co si myslíme, že tam bude," řekl na jednání zastupitelstva.

Dodavatelé i přesto věří, že se termíny podaří dodržet. Jejich zástupci to potvrdili při dnešním podpisu smlouvy. „Nejdřív dopracujeme projektovou dokumentaci. Až ji město schválí, můžeme začít s demolicí. Ta má platné stavební povolení, takže začne na podzim,“ řekl za společnost Strabag člen představenstva Ondřej Novák.

Opozici vadilo i to, že při soutěži odpadlo závěrečné kolo tendru, v němž měla radnice s uchazeči jednat o dalším vylepšení jejich nabídek. „Byla do obrovská chyba. Mohli jsme získat ještě lepší podmínky," řekl zastupitel Aleš Dohnal (Piráti).

Největší komplikace se vyřešila sama

Současnou největší komplikací v přípravě stadionu byla námitka podaná společností PORR. Firmě se nelíbily některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnotící kritéria. Nelíbil se jí také způsob, jakým město vypořádalo její námitky. Soutěží se tak začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. To blokovalo případný podpis smlouvy s dodavatelem.

V polovině března se problém vyřešil prakticky sám. Antimonopolní úřad zastavil řízení poté, co firma vzala zpět svůj návrh, kterým tendr napadla. Díky tomu bylo dnes možné smlouvu s dodavatelem podepsat.

Právě společnost PORR vyhrála soutěž na stavbu fotbalového stadionu v sousedních Pardubicích. Nový stánek pro zhruba 4,5 tisíc diváků postaví za 314 milionů korun. V budoucnu se však počítá s tím, že se bude pardubický fotbalový stadion rozšiřovat. Poté by mohl pojmout až 6.600 diváků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky stadion, Hradec Králové, podpis, smlouva, foto, video, fotbal, příprava, stavba, Strabag, Geosan, DD Elektromont, fotbalový stadion, Geosan Group, radnice, soutěž, Porr, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové podepsal smlouvu na nový fotbalový stadion. Hotovo má být do dvou let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.