Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: V Hradci by mohla vládnout pětikoalice v čele s primátorkou. Bez vítězného hnutí ANO

Hradec Králové by mohl mít první primátorku v historii. Paradoxně však pravděpodobně nevzejde od vítěze voleb a hnutí ANO, ale Hradeckého demokratického klubu (HDK). Ten skončil na druhém místě. Už včera se její zástupci sešli s Piráty, ODS, hnutím Rozvíjíme Hradec a koalicí Změny pro Hradec a Zelených. Vítěz letošních voleb tak pravděpodobně skončí s SPD v opozici.

První jednání o nové vládnoucí koalici se uskutečnilo už včera v Pivovarských domech, kde měla volební štáb HDK. Během první hodiny se lídři dohodli na možném složení pětikoalice, která by v Hradci Králové vládla následující čtyři roky. První oficiální schůzka se má konat ve čtvrtek. V ten den bychom se mohli dozvědět, zda se primátorkou Hradce Králové stane lídryně HDK Pavlína Springerová.  

Ta už včera odpoledne Hradecké Drbně prozradila, že bude o post usilovat. „Během případných jednání bude HDK usilovat o post primátorky,“ řekla.  

Podle všech námi oslovených lídrů, kteří se zúčastnili včerejší schůzky nepadlo žádné konkrétní rozhodnutí. „Bylo to takové nulté setkání. Včera jsme si řekli, že to chceme zkusit. Všichni jsme tam zkušení politici a uvědomujeme si, jak těžké to bude,“ uvedl dnes dopoledne pro Hradeckou Drbnu lídr hradeckých Pirátů Pavel Vrbický.  

VOLBY 2022: Tvorba koalic může potlačit výsledek voleb. Hradecký kraj to zažil před šesti lety

Historie v Královéhradeckém kraji už ukázala, že výsledky voleb můžou vzít za své. Například o krajských volbách v roce 2016 se v kraji mluví jako o podvodu na voliče. Ačkoliv s jasným náskokem vyhrálo hnutí ANO, nakonec skončilo na druhé koleji....

Náměstků by v Hradci Králové mohlo být víc  

Na čtvrteční schůzce budou jednotliví členové koalic a politických stran řešit především obsahové věci. Cílem bude najít společný průsečík volebních programů. Zároveň už může být řeč o podobě nového vedení města. Tedy o obsazení pozice primátora nebo primátorky a náměstků. Těch by mohl mít Hradec Králové víc než doposud.  

Do současné doby měla hradecká radnice pouze čtyři náměstky. „Někteří se zhlédli v modelech jiných měst. Například v Olomouci je těch náměstků šest,“ uvedl dnes pro naší redakci jednička ODS Miroslav Hloušek.  

Rozhodující bude další schůzka. Podle Springerové se může v klidu stát, že se vzájemná shoda nenajde. „Všechny strany si na tu schůzku vezmou věci, které z jejich pohledu musí být reflektované. Bez toho se totiž nepůjde posunout dál a bavit se o nějakých personáliích,“ uvedla lídryně HDK.   

Nově vzniklá pětikoalice by v zastupitelstvu obsadila celkem 21 křesel, kterých je celkem 37. Ve vedení města by tak prakticky zůstala jen Občanská demokratická strana, které do současné době vládla v menšině společně s hnutm ANO. Právě vítěz voleb by společně s SPD skončil v opozici.  

Hnutí ANO ke spolupráci vyzvalo ODS a Rozvíjíme Hradec  

Vytvoření zmiňované koalice by bylo likvidační pro hnutí ANO, které v Hradci Králové volby s velkým procentuálním náskokem vyhrálo. I přes 13 získaných mandátů by skončilo v opozici. Podle lídryně Jany Šandové hnutí zatím nic nevzdává. S nabídkou vzájemné spolupráce oslovila ODS a hnutí Rozvíjíme Hradec. 

„ODS předtím jednala s HDK a ostatními stranami. Naše návrhy si zatím nechají projít hlavou. Rozhodnout by se mohli na oblastním sněmu, který mají v plánu v pondělí. Tam se rozhodnou, jak budou postupovat dál,“ uvedla pro Drbnu Šandová.  

Zatímco spolupráce s ODS zůstává otevřená, Rozvíjíme Hradec další vyjednávání vyloučilo. „Pozvání od ANO jsme dostali, ale to jsme odmítli,“ řekl Drbně lídr hnutí Jan Holásek.  

Variantou tak zůstává spojení hnutí ANO s ODS a například SPD. To však podle Šandové není prioritou. „Zatím jsme o této variantě nejednali. Ovšem máme jejich podporu. Je to samozřejmě možnost, pokud by nám do koalice chyběl partner. Ale vyloženě to nepreferujeme“ uvedla dnes.  

Spojení hnutí ANO a SPD by situaci stejně nevyřešilo. Koalice by měla pouze 16 mandátů. Zvrat by mohl nastat ve chvíli, kdy by se připojilo ODS. V tu chvíli by to bylo 21 mandátů, které by stačili k vytvoření většiny. Protikoalice by v tu chvíli měla jen 16 křesel, což by pro ni znamenalo opozici. 

VOLBY 2022: S opozicí nepočítám, ale jsem na to připravená, říká vítězka voleb Šandová

S velkým náskokem v Hradci Králové vyhrálo volby hnutí ANO. V celkovém počtu získalo 24,5 procenta. Na druhém místě je HDK se 13,5 a na třetím ODS s 10 procenty. Lídryně vítězného hnutí Jana Šandová by se teoreticky mohla stát historicky první...

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24,52 procenta hlasů a 13 mandátů. Na druhém místě skončila koalice HDK a TOP 09. Ta získala 13,67 procenta a sedm mandátů. Na třetím místě je ODS s pěti mandáty a 10,27 procenty hlasů. Do zastupitelstva se dostali i Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec, SPD a koalice Změna pro Hradec a Zelení.  

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky volby, komunální, Hradec Králové, koalice, vyjednávání, schůzka, ANO, opozice, dohoda, HDK, ODS, Piráti, Zelení, Změna pro Hradec, Springerová, primátorka, Rozvíjíme Hradec, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, Svoboda a přímá demokracie, Česká pirátská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Hradci by mohla vládnout pětikoalice v čele s primátorkou. Bez vítězného hnutí ANO  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.