Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VOLBY 2022: S opozicí nepočítám, ale jsem na to připravená, říká vítězka voleb Šandová

S velkým náskokem v Hradci Králové vyhrálo volby hnutí ANO. V celkovém počtu získalo 24,5 procenta. Na druhém místě je HDK se 13,5 a na třetím ODS s 10 procenty. Lídryně vítězného hnutí Jana Šandová by se teoreticky mohla stát historicky první primátorkou Hradce Králové. Nyní se však řeší, zda ANO neskončí v opozici. Vše bude záležet na vyjednávání o budoucí koalici. Výměnou za stabilní koalici je Šandová ochotná vzdát se křesla primátorky.

Jana Šandová získala celkem 7 336 preferenčních hlasů. V konečném pořadí se umístila až na druhém místě. Předběhl ji její kolega Jiří Mašek, který získal 7 459 preferenčních hlasů. 
Nebojíte se situace, že jako vítězka voleb skončíte v opozici? Podobná situace tu byla před šesti lety, kdy ANO vyhrálo volby do krajských zastupitelstev. Ovšem narychlo vytvořená koalice vás tenkrát odsunula do opozice.  
Ty informace o tom, že se něco podobného děje mám. Ale nemůžu říct, že bych se toho bála. A chápu to. Jak už se před volbami vyjádřili někteří kolegové, s našim hnutím nechtějí vytvořit koalici. A řadí nás k neslučitelným partnerům jako je SPD a KSČM. Ten jejich postoj ve finále chápu. Každopádně bych byla nerada, aby to tak dopadlo. Byl by to podvod na voliče. 
  
To skoro zní, jako že už s opozicí počítáte.  
Nepočítám s tím, ale jsem na to připravená.  
  
Jako vítězka voleb byste měla logicky obsadit křeslo primátora. Stala byste se první primátorkou Hradce Králové. Jakou první věc byste udělala ve své nové kanceláři?  
Určitě bych se chtěla seznámit s kolegy. A zároveň pochopitelně otevřu dveře všem, kteří se budou chtít seznámit semnou. Chtěla bych nastavit jinou komunikaci a být víc otevřenější. Zároveň bych ráda, aby zaměstnanci i obyvatelé města poznali, jakou energii mám v sobě.  
  
A nemáte trému z toho, stát se historicky první primátorkou krajské metropole?  
Je to velký závazek. Každopádně strach není můj přítel a já to beru s nadhledem a respektem.  
  

Mohla by Hradec Králové vést staronová koalice?  

  
Dokážete si představit staronovou koalici složenou z hnutí ANO, ODS a dalším partnerem?  
Myslím si, že Občanská demokratická strana je pro nás adekvátním partnerem. Přejeme si totiž, aby byla nová koalice dobrá pro Hradec Králové a hlavně silná.  
  
Říkáte tedy ODS. Kdo by mohl být tím dalším velkým hráčem do vaší koalice?  
Za sebe bych se nezlobila, pokud by to bylo hnutí Jana Holáska Rozvíjíme Hradec nebo uskupení Hradečtí kantoři.  
  
VOLBY 2022: Tvorba koalic může potlačit výsledek voleb. Hradecký kraj to zažil před šesti lety

Historie v Královéhradeckém kraji už ukázala, že výsledky voleb můžou vzít za své. Například o krajských volbách v roce 2016 se v kraji mluví jako o podvodu na voliče. Ačkoliv s jasným náskokem vyhrálo hnutí ANO, nakonec skončilo na druhé koleji....

Jaká byla nálada ve volebním štábu na třídě ČSA v Hradci Králové?  
Nálada tam byla naprosto skvělá. Já (jakožto lídr) se cítím jako vítěz od začátku. Pro mě je to skvělá situace, že mi dali kolegové tu důvěru. Jsem moc ráda, že jsem to dotáhla až do konce a vydržel jsem tu kampaň.  
  
A vydrží ta dobrá nálada i v několika dalších dnech?  
Věřím že ano. Jsem optimistka a jdu do toho s tím, že chci do Hradce Králové přinést nějaké změny. Chci přinést věci, které obyvatelé Hradce Králové ještě neznají. A věřím tomu, že to jde dělat i z opozice. Pokud to jinak nepůjde.  

VOLBY 2022: Hradec Králové má sečteno. S velkým náskokem vyhrálo ANO, na dvojce je HDK

V Hradci Králové je sečtených sto procent hlasů. S velkým náskokem vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24,5 procenta a 13 mandátů. Druhým nejúspěšnějším politickým subjektem je koalice HDK a TOP 09. Ta získala 13,5 procenta hlasů a zároveň sedm...

V současnosti pracujete ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Šla by taková práce skloubit s pozicí primátorky?  
To určitě ne. Pracuji 12 až 16 hodin denně, třeba 14 dnů vkuse. Navíc mám malou dceru, které se chci věnovat. Jsem zvyklá pracovat na sto procent. A se stejnou vervou bych takto chtěla vykonávat i tu funkci.  
  
Zároveň jste krajskou zastupitelkou. Jak by fungovalo tohle spojení?  
Tohle by fungovalo dobře. Jsem i v sociálním a kulturním výboru. A mám pocit, že tohle spojení s městem by mohlo prostě fungovat. 
  
A v nemocnici vám s tímhle vycházejí vstříc? 
Určitě ano, i když to pro ně není příjemná situace. Na oddělení je nás málo, tím pádem je to komplikovanější.  
  
Když se zpětně podíváte na kampaň hnutí ANO v Hradci Králové. Jak to všechno hodnotíte? 
Vsadili jsme na můj obličej. A na to, že mě ty lidi během kampaně poznají. Chtěli jsme říct, co za našim hnutím stojí, a že mám sílu to město vést dál. A já bych byla ráda, aby to teď bylo stejné, jako když jsem se s těmi lidmi setkala v té kontaktní kampani. Za tohle bych lidem chtěla poděkovat.  

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Jany Šandové

Štítky volby, Hradec Králové, Královéhradecký, kraj, Jana Šandová, ANO, rozhovor, vítěz, primátorka, vyjednávání koalice, koalice, ANO 2011, ODS, Hudební divadlo Karlín, Jan Holásek, České aerolinie, KSČM, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: S opozicí nepočítám, ale jsem na to připravená, říká vítězka voleb Šandová  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.