Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Králohradeckém kraji včera proti Babišovi protestovaly stovky lidí

V Královéhradeckém kraji včera rotestovaly proti premiéru Andreji Babišovi stovky lidí. Demonstrace se konaly na více než 15 místech, například v Rychnově nad Kněžnou, Náchodě, Jičíně nebo Trutnově. ČTK to zjistila od policie a pořadatelů. Protestní akce za odstoupení premiéra, které svolal spolek Milion chvilek, dnes byly s výjimkou Prahy a krajských měst po celé ČR.

"V Královéhradeckém kraji se demonstrovalo na 17 místech, účastnilo se mezi 20 až 120 osobami. Žádné problémy nebyly," řekla mluvčí krajské policie Iva Kormošová.

Pořadatelé ale místy uvedli vyšší účast. Třeba podle Tadeáše Zýky, který se podílel na organizaci demonstrace v jednatřicetitisícovém Trutnově, dorazilo okolo 150 lidí. Bylo možné zahlédnout transparenty s nápisy: "Nepeču cukroví, demonstruji" nebo "Požaduji vystoupení ČR z Agrofertu".

Také v jednadvacetitisícovém Náchodě se na Masarykově náměstí sešlo několik desítek lidí. "Přišlo okolo stovky lidí. Přečetli jsme prohlášení Milionu chvilek, vystoupili asi tři lidé. Bylo to poklidné," řekl koordinátor protestu v Náchodě Rudolf Rousek. V Náchodě se dav vydal po pěší zóně ke křižovatce Itálie.

Na úterý svolal spolek Milion chvilek pro demokracii demonstraci do Prahy, ve čtvrtek se protesty přesunou do 13 krajských měst. Spolek Milion chvilek a jeho příznivci už řadu měsíců požadují na demonstracích i formou petic demisi premiéra či zastavení státních zakázek a dotací pro holding Agrofert, který Babiš dříve vlastnil a kvůli zákonu o střetu zájmů později vložil do svěřenských fondů.

Demonstranti také uvádějí, že hájí nezávislost justice i médií. Tvrdí, že Česko nemá mít v čele vlády politika, který je podle nich ve střetu zájmů a stále čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš respektuje právo lidí demonstrovat, odstoupit nehodlá. Všechna obvinění odmít

Autoři

Štítky ČR, demonstrace, vláda, právo, Babiš, Královéhradecký, 2.VERZE, FOTO, Andrej Babiš, Královéhradecký kraj, Milion Chvilek, Náchod, Česko, Praha, Trutnov, Jičín, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Králohradeckém kraji včera proti Babišovi protestovaly stovky lidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.