Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před 109 lety se potopil Titanic, na jeho palubě byl i klavír Petrof

Dnes je to přesně 109 let, kdy údajně nepotopitelná loď Titanic klesla ke dnu. Její příběh dodnes přitahuje pozornost lidí na celém světě. Už méně se však ví, že součástí luxusního vybavení parníku byl podle pamětníků i klavír značky Petrof, královéhradecké firmy.

15. dubna roku 1912 ve 2:20 v noci Titanic klesl ke dnu. Stalo se tak po třech hodinách od srážky s ledovcem. Parník měl představovat symbol luxusu a bohatství. Cestující první třídy měli během plavby k dispozici bazén, tělocvičnu, hřiště na squash nebo turecké lázně. Zatímco konkurenční lodě měly klasickou ošetřovnu, Titanic se pyšnil rovnou operačním sálem. Součástí luxusního vybavení bylo podle pamětníků i pianino Petrof.

„V té době, kdy se Titanic stavěl, měla firma Petrof pobočku v Londýně ve Wigmore street a dle pamětníků bylo takovéto pianino zakoupeno i na jednu z horních palub. Oficiální dokument o prodeji se však do dnešních dob nedochoval, bohužel,“ říká Ivana Jalůvková z Muzea Petrof. O tom, že Petrof na palubě Titanicu skutečně nechyběl, svědčí i záznamy britské pojišťovny, která nástroj evidovala.

Jakmile to epidemická situace dovolí, lidé si pianino ze stejné modelové řady (na fotografii), jako bylo to na Titanicu, mohou prohlédnout přímo v Muzeu Petrof v Hradci Králové.

Petrof je v současnosti největším výrobcem akustických klavírů a pianin v Evropě. Díky svému měkkému tónu jsou piana oblíbená u hudebníků na celém světě. Mezi jeho vlastníky patří například Paul McCartney.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum PETROF

Štítky Titanic, Petrof, klavír, pianino, Hradec Králové, muzeum, Paul McCartney, Londýn, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 109 lety se potopil Titanic, na jeho palubě byl i klavír Petrof  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.