Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Historickým městem roku v Královéhradeckém kraji je Opočno, rekonstrukce historických objektů tu zvládají na jedničku

Město Opočno slaví hned několik úspěchů najednou. Jednak se stalo historickým městem roku Královéhradeckého kraje a postupuje do celostátního kola, jednak také hned dvakrát uspělo v soutěži Památka roku s rekonstrukcí kostnice a historického domku čp. 24.

Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón vyhlašuje Ministerstvo kultury. „Hodnotící komisi zaujala systematičnost, s jakou město Opočno své historické centrum obnovuje a kvalitou, jakou od oprav a úprav vyžaduje. Ocenila rovněž, že se město ve více případech rozhodlo pořídit do svého vlastnictví ohroženou historickou budovu, postarat se o ni a využít ji pro rozšíření kulturní nabídky pro své obyvatele i návštěvníky,“ uvádí Dalibor Štěpán, referent informačního centra v Opočně.

Město chce s rekonstrukcemi pokračovat i do budoucna. Starostka Opočna Šárka Škrabalová (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst) věří, že by právě získané ocenění mohlo pomoci při hledání financí na rekonstrukci dalšího objektu na Trčkově náměstí. „Chceme také motivovat vlastníky objektů v památkové zóně, aby investovali do oprav svých nemovitostí. Nabídnout jim bezplatnou konzultaci s městským architektem a třeba i nějakou finanční podporu,“ uvádí starostka.

Do soutěže Památka roku město přihlásilo zrekonstruovanou kostnici v areálu Mariánského kostelíku, která byla před opravou téměř na spadnutí. Dalším kandidátem byl zrekonstruovaný památkově chráněný dům čp. 24 v Kodymově ulici, který sice zvenčí vypadá téměř stejně, zato uvnitř se změnil k nepoznání. Obě rekonstrukce v soutěži uspěly a získaly první místo v Královéhradeckém kraji.

Cenu Památka roku uděluje Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska za nejlepší projekt a realizaci obnovy nemovité kulturní památky, budovy nebo souboru staveb. Výsledky celostátního srovnání zveřejní 25. března.

Ohodnoť článek

Foto Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska

Štítky historie, rekonstrukce, Památka roku, Historické město roku, Opočno, kostnice, Královéhradecký kraj, soutěž, oprava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickým městem roku v Královéhradeckém kraji je Opočno, rekonstrukce historických objektů tu zvládají na jedničku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.