Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Stezku korunami stromů Krkonoše zdobí dřevěný nosorožec

Několikatunový dřevěný nosorožec s mládětem zdobí od včerejšího dne areál Stezky korunami stromů Krkonoše v Janských Lázních. Má pomoci vzájemné propagaci stezky a ZOO Dvůr Králové, které jsou od sebe vzdálené 34 kilometrů. Upozornit má také na projekty zoo na záchranu ohrožených druhů zvířat a na ochranu přírody v Krkonoších.

ZOO Dvůr Králové je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Královéhradeckém kraji, loni do ní přišlo 542.000 lidí. Druhé místo obsadila lanová dráha z Pece pod Sněžkou na Sněžku s 310.000 návštěvníky a třetí byla právě Stezka korunami stromů Krkonoše s návštěvností více než 305.000 lidí.

Nosorožce černého s mládětem, oba v životní velikosti, na zakázku dvorské zoo vyřezal motorovou pilou dřevosochař Martin Kučera z Nového Bydžova. "Důležité bylo, že se podařilo sehnat velký kus majestátního dubu. Samice nosorožce je z jednoho kusu, na délku má asi 2,6 metru. Je to jedno z největších zvířat, která jsem dělal. Mládě má přes jeden metr," řekl. Předlohou mu byli reální nosorožci z dvorské zoo. "Nejtěžší bylo zachytit proporce a výraz nosorožce, jeho hlavu a roh. Není to zvíře, které má člověk 'nakoukané'," řekl dřevosochař.

Vzájemná podpora stezky a zoo by měla pokračovat dalším projektem, kterým bude v roce 2021 výstavba vyhlídkové věže v zoo. "Vyhlídka vyroste uprostřed lávky vedoucí přes výběhy kopytníků a nosorožců a bude mít tvar podobný Stezce korunami stromů Krkonoše," řekla mluvčí zoo Markéta Grůňová.

Stezka korunami stromů návštěvníkům nabízí i naučné centrum v podzemí dřevěné rozhledny, které představuje spletitý kořenový systém stromů. Lidé například poznají vřetenovku krkonošskou, což je malý šnek, který žije jen v Krkonoších. Vřetenovka má u stezky i dřevěnou sochu, další sochy mají čáp černý a tetřívek. Od včerejšího dne tak u paty stezky stojí i nosorožci.

Dvorská zoo je velmi úspěšná právě v chovu nosorožců černých východního poddruhu, jehož ve volné přírodě žije odhadem posledních několik set jedinců. Všech nosorožců černých v přírodě zbývá kolem 5000. Nosorožce černé zoo vrací i do Afriky, v minulých letech zvířata transportovala do Tanzanie a Rwandy.

Autoři | Foto safaripark.cz

Štítky ČR, příroda, výtvarné, zoo, nosorožci, Krkonoše, koruna stromu, ZOO Dvůr Králové, Janské Lázně, Stezka korunami stromů, Martin Kučera, Královéhradecký kraj, Sněžka, Pec pod Sněžkou, Nový Bydžov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stezku korunami stromů Krkonoše zdobí dřevěný nosorožec  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.