Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové bude mít svůj vlastní dům umění. Vznikne v dílnách průmyslovky v areálu U Koruny

Vedení Královéhradeckého kraje dalo zelenou přípravám nového Domu umění – Kunsthalle v Hradci Králové. Sídlit bude v bývalých dílnách střední průmyslové školy v areálu U Koruny. Sloužit bude především jako galerie pro současné umění.

„V Hradci Králové, oproti jiným městům, je krajská Galerie moderního umění jedinou institucí, která disponuje výstavními prostory. Chybí jí ale adekvátní prostory pro výstavy současného umění, které aktuálně hledá,“ říká náměstkyně Martina Berdychová (Východočeši).

Místo pro nový dům umění se nabídlo prakticky samo. Škola své dílny opouští, donedávna zde probíhala výuka uměleckých kovářů, zámečníků a obráběčů kovů. Samotné prostory vedení Královéhradeckého kraje konzultovalo s vedením Galerie moderního umění v Hradci Králové. Fungováním totiž bude dům spadat právě pod galerii.

„Jedná se o přízemní industriální prostory, tedy interiéry, které nekonkurují vystavovaným dílům, a proto vyhovují podmínkám pro prezentaci aktuálního výtvarného umění,“ řekla Marina Svatoňová z kanceláře hejtmana kraje.

Odborným konzultantem nového domu je ředitel a hlavní kurátor Domu umění v Ústí nad Labem Michal Koleček. „Projekt Kunsthalle Hradec Králové má velký potenciál prosadit toto město na mapu současného výtvarného umění v národním, ale také ve středoevropském kontextu. Zvlášť za důležité vnímám, že koncepce má oporu v Galerii moderního umění,“ říká.

Ohodnoť článek

Foto GMU Hradec Králové

Štítky kultura, dům, umění, koruna, Hradec Králové, Kunsthalle, galerie, moderní, dílna, Královéhradecký kraj, Dům umění, Martina Berdychová, Východočeši, Galerie moderního umění v Hradci Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude mít svůj vlastní dům umění. Vznikne v dílnách průmyslovky v areálu U Koruny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.