Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Výstava připomíná 140 let sochařské školy v Hořících

Výročí 140 let od založení Střední uměleckoprůmyslové školy sochařské a kamenické v Hořicích na Jičínsku připomíná výstava děl jejích absolventů. Na expozici nazvané To, co zbylo se v Galerii plastik na hořickém vrchu Gothard prezentuje pět výtvarníků. Výstavu, která potrvá do 17. července, zahájili současní studenti žáci školy vytvořením živého obrazu, při němž byli pomazaní hlínou.

Sochařská a kamenická škola byla v Hořicích, které jsou známé těžbou a zpracováním pískovce, založena v roce 1884. Dosud je jedinou školou svého druhu v České republice. Zřizovatelem školy, kterou letos navštěvuje asi 160 studentů, je Královéhradecký kraj.

"Výstava je pojatá jako reportáž. Prostřednictvím děl pěti sochařů a sochařek se obrací do nedávné historie, ale především k živé přítomnosti školy. Ukazuje její roli v dalším uměleckém životě vystavujících," uvedla kurátorka Galerie plastik Anna Crhová. Výtvarníci Kryštof Kaplan, Markéta Korečková, Štěpán Málek, Lenka Melkusová a Petr Stibral prezentují své současné práce. K vidění jsou i jejich kresby, sochy a fotografie uměleckých akcí z doby studia v Hořicích. Všichni po hořické škole absolvovali pražskou Akademii výtvarných umění.

Součástí výstavy jsou i videozáznamy komentářů vystavujících. Uvádějí v nich vlastní očekávání při vstupu na školu a hodnotí jejich naplnění. Vyjadřují se k dobovému charakteru výuky, připomínají význam konkrétních pedagogů. Na videozáznamech přibližují atmosféru a dnešní stav školy i současní pedagogové.

Na vernisáži udělali studenti školy pod vedením výtvarníků Karla Kunce a Martina Zetová živou patnáctičlennou kompozici obrazu Pochod komediantů z Prodané nevěsty od Bedřicha Smetany. Svá těla pomazali takzvaným šlikrem, tedy velmi rozředěnou keramickou hlínou. Připomněli tím sokolskou tradici figurálních kompozic na historizující motivy. Současně navázali na událost z dubna 1910, kdy se v Hořicích pětice sokolských nadšenců pomazala šlikrem a vytvořila napodobeninu antické sochy.

Hořická škola vychovala řadu velkých umělců, například sochaře Quida Kociána, Jana Štursu, Ladislava Šalouna nebo Josefa Wagnera. Vrcholná díla některých z nich jsou ve Smetanových sadech i jinde v Hořicích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hořice

Štítky ČR, výtvarné, školy, střední, sochy, Hořice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava připomíná 140 let sochařské školy v Hořících  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.