Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Hradec bude hledat projektanta na opravu severních teras za dvě stě milionů

Město Hradec Králové postoupilo v přípravě rekonstrukce historických severních teras a přilehlých Žižkových sadů v centru města až za 200 milionů korun. V úterý radní schválili podmínky a vypsání výběrového řízení na projektanta obnovy.

Projektovou dokumentaci by město chtělo mít k dispozici na jaře 2026. Následně by radnice vypsala tendr na stavební firmu. Rekonstrukce by mohla začít na přelomu let 2026 a 2027. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek.

Severní terasy stojí na místě někdejších městských hradeb a i s Žižkovými sady se nacházejí v městské památkové rezervaci. Nyní jsou terasy v havarijním stavu a pro veřejnost jsou přes deset let uzavřené. Jejich obnovu radnice chystá od roku 2012, před čtyřmi lety na to získala pravomocné územní rozhodnutí. Stavba patří mezi investiční priority města. Na obnovu by radnice chtěla čerpat dotaci z evropského programu IROP.

Vedle opravy teras a jejich schodišť by stavbaři měli postavit nové schodiště na Kavčí plácek. "Změní se také síť cest, které by měly zajistit bezbariérový přístup až na Velké náměstí," řekl Lukáš Řádek. Stavbaři také upraví odvodňovací systém, aby mohl dostatečně odvádět vodu z teras do sadů.

Současný systém kanalizace a odvádění dešťových vod ze svahu je podle Řádka téměř nefunkční a nedostatečný, což způsobuje hromadění vody v terasách a další zhoršování jejich stavu. "Situaci dále komplikuje silný kořenový systém některých stromů, který postupně degraduje stabilitu teras a opěrných zdí," řekl.

Vzhled sadů by se měl po rekonstrukci přiblížit koncepci parku z roku 1905 od architekta Františka Thomayera, který sady koncipoval jako francouzskou ozdobnou zahradu s bohatou květinovou výsadbou. Obnovy se dočká i kruhová fontána uprostřed sadů, nový bude městský mobiliář. Počítá se s obnovou zeleně a stromů, z nichž řada je až v havarijním stavu. Velká část prací připadne na výměnu a opravy inženýrských sítí.

Takzvané jižní terasy a terasy u bývalého pivovaru město nákladem 72 milionů korun opravilo v roce 2011.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, správa, stavby, památky, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec bude hledat projektanta na opravu severních teras za dvě stě milionů  |  Hradecko  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.