Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Peci se kvůli smyku srazila dvě obytná auta. Jak zvládnout smyk?

Na Trutnovsku se v pondělí srazila dvě obytná auta. Za nehodu může nejspíš smyk. Policisté ovšem upozorňují, že smyk je v naprosté většině případů způsobený chybou řidiče.

K nehodě došlo včera odpoledne na parkovišti v Peci pod Sněžkou.  „K nehodě došlo pravděpodobně tak, že čtyřicetiletý řidič vozidla Benimar zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy a při sjíždění mírného kopce na umrzlé části vozovky dostal smyk, který zakončil nárazem do zaparkovaného vozidla značky Adria,“ popisuje policejní mluvčí Lucie Konečná. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění, ale škoda se pohybuje kolem 350 tisíc korun.

„V současném ročním období musíme počítat s rychlými změnami počasí. Dešťové srážky se mohou změnit ve sněhové a sněhové v dešťové. Každý řidič tak musí uzpůsobit svoji jízdu klimatickým podmínkám. Týká se to především přizpůsobení rychlosti, ohleduplnosti, pozornosti nebo ostražitosti. Povinnost, kdy v zimním období má řidič svůj dopravní prostředek vybaven zimními pneumatikami s předepsanou výší vzorku, není snad třeba ani připomínat,“ upozorňuje Lucie Konečná a dodává, že mokrý a uježděný sníh může potrápit začátečníka, svátečního řidiče i řidiče profesionála. 

„Smyk je ve vysokém procentu způsoben nebo zaviněn chybou řidiče. Nejčastěji se řidiči dostanou do smyku, když projíždí zatáčkou nebo křižovatkou,“ říká Zdeněk Kubík, vedoucí Dopravního inspektorátu ve Žďáře nad Sázavou. „Kluzká nebo namrzlá silnice ve spojení s rychlou jízdou v mnohých případech končí dopravní nehodou,“ upozorňuje.

Jak ale zvládnout situaci, pokud už ke smyku dojde? „Obecně lze použít pravidlo: nebrzdit, vyšlápnout spojku a vyrovnávat jízdu volantem,“ říká Lucie Konečná a dodává, že je také dobré vědět, jaký náhon vozidlo má. Jiný smyk dostane automobil s předním náhonem a jiný smyk bude řešit řidič s náhonem zadním. Výhodu má řidič, který má auto vybavené systémem ABS (antiblokovacím systémem brzd), ESP (elektronickou stabilizací podvozku) nebo TCS (protiskluzovým systémem kol).

Jak zvládnout smyk přední nápravy (vůz dostatečně nezatáčí):

  • ubrat plyn
  • nepoužívat brzdu
  • volantem pouze vyrovnávat, aby vůz zůstal na silnici
  • sešlápnout spojku do doby, než se podaří smyk vyrovnat

Jak zvládnout smyk zadní nápravy (auto se točí kolem své osy tzv. „hodiny“):

  • ubrat plyn
  • nikdy nebrzdit
  • natočit volant proti vybočení zádi a sešlápnout spojku (když se záď auta natočí doprava, točte volantem doleva a naopak - dráha vozu by se měla vyrovnat a měli byste zůstat na silnici)

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, smyk, obytné auto, policie, Pec pod Sněžkou, sníh, okres Trutnov, havárie, silnice, Lucie Konečná, Jaderské moře, Zdeněk Kubík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusan Sykora

Tak tohle je klasická fake News????!!! Pan dostal smyk? Jel příliš rychle? Ale no tak...na parkovišti 20x20 metrů? S obytnakem,kterej na sněhu okamžitě ztrácí adhezi... Ten člověk chtěl prostě jen zaparkovat vedle druhého obytnaku,bohužel mu to ujeli a světlo bokem. Na tomhle parkovišti stávám už několik let... Nesnáším když někdo lže a vy tu tvrdé lžete,až to smrdí propagandou!

Úterý, 29. prosince 2020, 21:50Odpovědět

V Peci se kvůli smyku srazila dvě obytná auta. Jak zvládnout smyk?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.