Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vichřice Sabine: Královéhradecký kraj má nejvíc domácností bez proudu v zemi

, aktualizováno 10. února 2020, 15:22

Vichřice Sabine dorazila do České republiky. Nejhorší situace je v v tuto chvíli pravděpodobně v Plzni. Velké komplikace ale působí i v Královéhradeckém kraji. Na některých místech nejezdí vlaky, jsou zavřené některé silnici a z bezpečnostních důvodů dnes zůstala zavřená i zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem.

Orkán Sabine zranil v Královéhradeckém kraji několik lidí

„Výjezdové skupiny ZZS KHK ošetřily několik osob po pádu vlivem silného větru. Většinou se jednalo o nezávažná poranění a zlomeniny. A s větrem v zádech, byť ne tak silným, je zvyklá pracovat i naše letecká záchranná služba,“ informovala Záchranná zdravotní služba Královéhradeckého kraje na svém facebookovém profilu.

Vrtulník dnes startoval jen jednou. Přepravil vážně zraněného pacienta po do traumacentra. Spadl z lešení.

Plné ruce práce mají i hasiči

Noc měli hasiči v Královéhradeckém kraji relativně klidnou. Od rána však vyjíždějí čím dál tím častěji. Kolem osmé hodiny měli hasiči z Hradce Králové 15 výjezdů. „Odstraňujeme stromy či spadlé větve z komunikací. U Lužce nad Cidlinou došlo k dopravní nehodě, kdy osobní vůz přejel spadlý strom. Nikdo se nezranil,“ říká mluvčí hasičů Martina Gözová.

Kolem druhé hodiny odpoledne už měli hasiči hlášeno zhruba 200 událostí související s větrem. „Většina z nich je na Trutnovsku, Náchodsku a Jičínsku,“ potvrdila mluvčí Götzová.

Orkán o rychlosti až 180km/h

Nejhorší situace je na horách. Například na Sněžce ráno vítr dosahoval rychlosti až 180 km/h. Zastavil tak lanovku na Sněžku. Mimo provoz je spodní i horní úsek. Horská služba Krkonoše proto nedoporučuje například hřebenové túry.

Na hřebenech Krkonoš nyní leží od 60 do 100 centimetrů sněhu a platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Nejhorší situace byla kolem druhé hodiny ranní. "Na hřebenech hor sněží za působení silného jižního nárazového větru. Na závětrných svazích a žlabech je uloženo více sněhu. Zde se mohou tvořit desky z navátého sněhu. V polohách pod 1000 metrů nad mořem prší," uvedl v raním hlášení Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Komplikace na trati

Silný vítr způsobil i komplikace na trati. Kvůli počasí se v regionu zastavila doprava v úseku Broumov – Týniště nad Orlický nebo Jaroměř- Dvůr Králové nad Labem. Podle informací z webu Českých drah by se tu měl provoz vrátit do normálu kolem 14:00.

Kolem osmé hodiny ráno se průměrné zpoždění vlaků pohybovalo kolem patnácti minut. Největší zpoždění měl rychlík z Hradce Králové do Prahy. Ze stanice hlavní nádraží vyjel s půlhodinovým zpožděním.

Po deváté hodině už se komplikace na trati výrazně zkomplikovala. Vlaky tak na některých trasách nabírají i dvouhodinová zpoždění. Například vlak na trase z Jaroměře do Staré Paky měl kolem půl desáté zpoždění 137 minut. Opačným směre bylo zpoždění 112 minut. 

Kolem třetí odpoledne se zlepšila situace na trati. Vlaky však stále nabírají velká zpoždění. Například spoje jedoucí z hlavního nádraží v Hradci Králové ve směru Jičín, Letohrad, Choceň a Praha hlavní nádraží vyjíždějí v průměru o 20 minut později.

České dráhy proto doporučují cestování vlakem omezit. V případě, že musíte vyrazit na cesty, měli byste sledovat aktuální situaci na trati. Ideálně přímo na webu SŽDC

Energetici vyhlásili kalamitní stav

Během dopoledne se v Královéhradeckém kraji dařilo dodávky energie udržovat. Bez proudu bylo jen pár domácností. Odpoledne se však situace zkomplikovala. Energetici tak vyhlásili ve všech okresech Královéhradeckého kraje kalamitní stav. Silný vítr způsobuje velké množství poruch. Bez elektřiny je v kraji více jak 55 tisíc domácností.

"Nejpostiženějšími oblastmi jsou Trutnovsko, Náchodsko, Vrchlabí, podhůří Krkonoš, Jaroměřské a Hradecko," řekla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

AKTUALIZOVÁNO (16:00):  "Z hlediska počtu odběrných míst bez elektřiny však bohužel vede Královéhradecký kraj, zde pracujeme na obnovení dodávky elekřiny cca 46 tisícům odběratelů a řešíme 51 poruch na vedení," říká mluvčí Beránková. 

Zavřen je i Safari park ve Dvoře Králové nad Labem

Kvůli silnému větru je z bezpečnostních důvodů zavřený i Safari park ve Dvoře Králové nad Labem. „Zvířata z bezpečnostních důvodů zůstanou ve svých ubikacích a vnitřních expozicích. Pro případ výpadku proudu je připravená centrála, která zajistí například topení a okysličování akvárií,“ napsala ve vyjádření mluvčí Safari Parku Markéta Grůňová.

Do běžného provozu se Safari Park vrátí pravděpodobně zítra.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Adéla Cinklová

Štítky vichřice, Sabine, ČHMÚ, Královéhradecký kraj, České dráhy, zpoždění, doprava, Safari Park, hasiči, Storm Ciara, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, Česko, Plzeň, Hradec Králové, Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje, hlavní nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vichřice Sabine: Královéhradecký kraj má nejvíc domácností bez proudu v zemi  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.