Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zkratka na Hradubickou ušetří řidičům v Hradci Králové 7,5 kilometrů

Dostat se z Moravského Předměstí v Hradci Králové do Pardubic znamená pro řidiče jet víc než sedm kilometrů městem. Teprve pak se napojit na výpadovku známou jako Hradubická. Ve špičce to může znamenat i dvacet minut jízdy. Díky plánované zkratce budou řidičům stačit jen tři minuty. Na silnici I/37 se totiž dostanou přímo.

Nová silnice bude mít zhruba kilometr a začínat bude v zatáčce pár metrů za zastávkou hromadné dopravy Čistička II. Odtud pak povede přes Labe rovnou k silnici I/37 a sjezdu na Březhard (Makro). 

„Zahájení stavby jižního spojení do Hradce Králové je prozatím naplánováno až na 2028. Do té chvíli je třeba mít provedenou rekonstrukci silnice z Hradce Králové na Vysokou nad Labem,“ říká náměstek hejtmana Martin Červíček (ODS). Stavbu samotnou pak bude mít na starosti Ředitelství silnic a dálnic. „Ohledně této stavy aktuálně Ředitelství silnic a dálnic jedná s Ministerstvem dopravy a Královéhradeckým krajem,“ řekl za Ředitelství silnic a dálnic tiskový mluvčí Jan Studecký. Stavbu totiž musí podpořit i vláda. 

Propojení jižní části města s výpadovkou na Pardubice by výrazně ulevilo dopravě na Gočárově okruhu, kolem Fakultní nemocnice a na vytížené křižovatce Mileta. Obyvatelé Moravského Předměstí by navíc získali i přímé napojení na budoucí dálnici D35 a D11.

Podle vedení Královéhradeckého kraje by měl zhruba kilometr dlouhou spojku platit stát. Kvůli velkému množství připravovaných staveb je ale možné, že na ni Ředitelství silnic a dálnic nenajde peníze. „Stavbu určitě umožníme a budeme se podílet na připojení Březhradu, aby byl výjezd do obou směrů,“ uvedl pro Mladou frontu  krajský ředitel Ředitelství silnic a dálnic Marek Novotný. 

V Hradci Králové se nejedná o žádný nový nápad. Projekt podobné stavby, která by měla spojit Hradubickou s jižním částí města, leží na stole už několik let. Původně však byla řeč o spojení silnice I/37 s Třebší. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto mapy.cz

Štítky doprava, zkratka, ŘSD, Královéhradecký kraj, stavba, silnice, Moravské Předměstí, I/37, Hradec Králové, Ředitelství silnic a dálnic, Pardubice, Martin Červíček, ODS, Labe, Marek Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zkratka na Hradubickou ušetří řidičům v Hradci Králové 7,5 kilometrů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.