Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mýto v Královehradeckém kraji provoz na menších silnicích zatím nezvedlo

Lednové rozšíření mýta pro nákladní auta na některé silnice první třídy v Královéhradeckém kraji zatím provoz na cestách nižších tříd nezvýšilo. Správa silnic Královéhradeckého kraje však chystá na vybraných silnicích, po nichž by kamiony mohly zpoplatněné úseky objíždět, zavedení zákazu vjezdu pro vozidla nad 12 tun. ČTK řekli zástupci hejtmanství a policie.

Do konce loňského roku se mýto u aut nad 3,5 tuny platilo v hradeckém kraji jen na silnici první třídy z Hradce Králové do Náchoda. Od 1. ledna se mýto vybírá i na silnici z Hradce Králové do Jičína, na silnicích z Jičína směrem na Turnov a Mladou Boleslav a na silnicích z Hradce Králové směrem na Pardubice a Olomouc.

Kraj předpokládá, že rozšíření mýta povede k tomu, že někteří řidiči nákladních aut budou placené úseky objíždět, což bude devastovat dotčené krajské komunikace. Bohužel však stále nevíme, jakým způsobem bude vláda zvýšené náklady krajů kompenzovat," uvedl mluvčí hejtmanství Michal Friček.

Na konkrétní hodnocení zátěže vedlejších silnic po rozšíření mýta je však podle kraje zatím příliš brzy. Kraj upozornil na to, že nedisponuje technikou ani lidmi, aby mohl systematicky monitorovat dopravu. Data by podle kraje mohlo přinést celostátní sčítání dopravy chystané na letošek.

Policie v kraji dosud zvýšení provozu kamionů na silnicích nižších tříd neregistruje. Dostupné informace od jednotlivých policistů tomu zatím nenasvědčují, vyplynulo z vyjádření vedoucího krajské dopravní policie Petra Duška pro ČTK. Provoz na vedlejších silnicích budou podle něj policisté dál sledovat.

Hejtmanství spolu se správcem krajských silnic a policií ve druhé polovině loňského roku určilo silnice, které by mohli dopravci využívat k objíždění zpoplatněných silnic. "Jedná se však pouze o předpoklad, který musí být v praxi teprve ověřen," upozornil Friček.

Správa silnic Královéhradeckého kraje ale již loni v listopadu požádala příslušné silniční správní úřady o vydání zákazu jízd pro auta nad 12 tun na čtyřech úsecích silnic v kraji. Policie k návrhu dala negativní stanovisko. Podle Duška totiž zatím nebylo prokázáno, že dopravci silnice s mýtem po těchto cestách skutečně objíždějí. Řízení o vydání zákazů dosud neskončilo.

Podle mínění kraje by se kamionová doprava mohla zvýšit na čtyřech úsecích silnic druhých tříd. Jde o dvě silnice mezi silnicemi I/11 a I/35, z nichž jedna vede z Chlumce nad Cidlinou přes Nový Bydžov do Podhorního Újezdu a druhá z Roudnice na Hradecku přes Nechanice a Stračov do Milovic na Jičínsku.

Třetím úsekem je silnice z Miletína na Jičínsku přes Dvůr Králové nad Labem do Kocbeří na Trutnovsku. Čtvrtým úsekem je silnice od křižovatky Na Špici na Jičínsku přes Lázně Bělohrad, Miletín, Lanžov, Velichovky a Jaroměř do Nového Města nad Metují.

Starosta Nechanic Jiří Pechar uvedl, že rozšíření mýta se v jejich obcí zatím neprojevilo. "Žádné měření jsme nedělali. Provoz nákladních aut přes Nechanice je již nyní velmi vysoký. Především přes nás jezdí kamiony s pískem z písníků od Roudnice směrem do Podkrkonoší," řekl.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, správa, mýtné, Královéhradecký, FOTO, silnice, Královéhradecký kraj, policie, nákladní automobil, Hradec Králové, Jičín, okres Jičín, Nechanice, Náchod, Jiří Pechar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mýto v Královehradeckém kraji provoz na menších silnicích zatím nezvedlo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.