Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

V hradeckém kraji by mohly nově začít jezdit vlaky Regiojetu, nebo Leo Expressu

Královéhradecký kraj osloví železniční dopravce, kteří by mohli od konce roku 2021 zajišťovat v dalších deseti letech osobní vlakovou dopravu v regionu. Dnes o tom rozhodlo vedení kraje. V hradeckém kraji zajišťují železniční dopravu České dráhy a v menší míře GW Train Regio. Pro letošní rok se jedná o 5,6 milionu tzv. vlakokilometrů.

"Jasno chceme mít v polovině příštího roku s tím, aby nové smlouvy začaly platit na konci roku 2021, kdy vyprší smlouvy stávajícím dopravcům," uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Martin Červíček.

Královéhradecký kraj nyní odešle dopravcům, kteří mají oprávnění provozovat drážní osobní dopravu, sdělení o záměru uzavřít nové smlouvy. Výzvu kraj zveřejní také elektronicky na profilu zadavatele, úřední desce, Věstníku veřejných zakázek a Úředním věstníku Evropské unie. Zájemci mohou kraj kontaktovat do 22. ledna 2020 včetně e-mailu khk.vlaky@akfiala.cz .

"Poté, co dopravci projeví zájem, zašleme jim podklady, na jejichž základě předloží indikativní nabídky a koncepci poskytovaných služeb," uvedl Červíček. Zatím ale nepůjde o závazné cenové nabídky. "O těchto nabídkách budeme s dopravci dále jednat," dodal.

Nabízí se tak chvíle, které by mohly využít soukromí dopravci, jako je RegioJet, nebo Leoexpress. Obě společnosti zajíždějí do vedlejších Pardubic, ale přímé linky do Hradce zatím nejsou.

Administraci dopravně-technických podkladů bude mít na starosti odbor dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu a společnost OREDO.

Královéhradecký kraj připravuje nové smlouvy na zajištění osobní vlakové dopravy na dalších deset let vedle probíhajícího autobusového tendru za 7,7 miliardy korun. Veřejná zakázka má zajistit autobusovou dopravu na území kraje s přesahem do okolních krajů pro příštích deset let. Plnění zakázky by mělo začít od změny jízdních řádů v září 2020.

Královéhradecký kraj letos na zajištění železniční dopravy přispívá částkou 389 milionů korun, na další část ztráty přispívá stát částkou 277 milionů korun.

Autoři | Foto RegioJet

Štítky ČR, správa, železnice, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, RegioJet, LEO Express, doprava, České dráhy, Martin Červíček, Evropská unie, OREDO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji by mohly nově začít jezdit vlaky Regiojetu, nebo Leo Expressu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.