Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Neratově otevřou nový most do Polska. Bude pro chodce, ale může na něj i auto

Nový most přes Divokou Orlici pro pěší a cyklisty v Neratově v Bartošovicích v Orlických horách bude otevřen v druhé polovině listopadu. Stavbaři připravují na obou březích řeky místa pro dřevěné konstrukce mostu. ČTK to dnes řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, které se od počátku 90. let snaží oživit stejnojmennou vysídlenou osadu s barokním kostelem známým prosklenou střechou.

Lávka zhruba za 1,5 milionu korun bude po několika letech v Orlických horách novým přeshraničním mostem. Vznikne v místě bývalého Jánského mostu. Povedou k němu z obou stran zpevněné cesty. "Budují se betonové desky, na kterých bude most stát. Dřevěná konstrukce se připravuje u firmy. Až bude na místě zázemí připravené, dojde k instalaci mostu. Termín dokončení je 25. listopadu," řekl Nekvinda.

Podle něj je lávka navržena tak, aby ji v případě nutnosti mohlo přejet osobní auto. "Bude ale primárně určena pro pěší a cyklisty," dodal Nekvanda. Vybudování lávky spadá do projektu Česko-polská hřebenovka - východní část, jehož nositelem je Euroregion Glacensis sdružující města a obce na české a polské straně.

Nedaleko od mostu se staví spolkový dům za 25 milionů korun, který má v horské obci zvýšit ubytovací a restaurační kapacity. Půjde o jednopatrový objekt se suterénem, podkroví bude využité pro ubytování. Spolkový dům bude částečně zděný s dřevěnými prvky. Vznikne v něm sál asi pro 70 lidí se zázemím. "Je hotový suterén, začíná se první patro. Jede to rychle, do prosince chceme mít hrubou stavbu včetně zastřešení. V létě plánujeme zprovoznění," řekl ČTK Nekvinda.

Zatímco 85 procent nákladů na vybudování mostu jde z evropské dotace, spolkový dům platí sdružení ze svých zdrojů, hlavně z darů.Neratov je mezi turisty stále oblíbenější. Jen v poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie se ročně koná přibližně 50 svateb. V Neratově slouží návštěvníkům pouze jedna hospoda, která je přetížená.

Autoři | Foto Region-orlickehory.cz

Štítky ČR, stavby, turistika, Neratov, Orlické hory, FOTO, Polsko, Bartošovice v Orlických horách, Divoká Orlice, Nanebevzetí Panny Marie, Spolkový dům ve Skalici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Neratově otevřou nový most do Polska. Bude pro chodce, ale může na něj i auto  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.