Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nejvíc pokut za rychlou jízdu padá v Hradci stále na výpadovce na Jičín a Náchod

Čtyřem tisícům řidičů přišla od začátku května, co v Hradci Králové začaly fungovat nové radary, výzva k uhrazení pokuty. Drtivá většina se týká překročené nejvyšší povolené rychlosti, a to na výpadovce směr Jičín a Náchod.

V Hradci Králové funguje od začátku května letošního roku inteligentní dopravní systém, který řídí vybrané semafory a pomáhá zajistit plynulejší dopravu po městě. Součástí tohoto systému je také tzv. penalizační modul, který hlídá nejen překračování rychlosti, ale také jízdu na červenou. Od 29. května řešil odbor přestupků magistrátu města téměř čtyři tisíce přestupků. Prakticky všechny se týkaly překročení rychlosti, nejčastěji pak řidiči chybovali v ulicích Antonína Dvořáka a Koutníkova v úsekovém měření na výpadovce z Hradce.

„Inteligentní dopravní systém je velký projekt, na který si všichni postupně zvykáme. Jeho výhodou je nejen chytré řízení semaforů tak, aby byla v Hradci zajištěna plynulejší doprava, ale nabízí i moderní vychytávky v dopravě. Jedná se například o systémy preference pro vozidla složek IZS nebo MHD. Systém umí také komunikovat s novými modely osobních aut, která dokáže informovat o situaci na silnici na několik set až tisíc metrů dopředu,“ popisuje primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Součástí systému se stal také tzv. penalizační modul. Na vybraných místech jsou umístěny radary měřící úsekovou a okamžitou rychlost nebo zaznamenávající průjezd vozidel na červenou. Celkem se jedná o dvanáct kamerových bodů, které jsou zároveň součástí stávajícího dohledového systému a slouží i k objasnění dopravních nehod. Kamery, které nejsou aktivní pro penalizační modul, jsou stále funkční pro sběr statistických údajů intenzity dopravy.

Začátkem května byl zahájen ostrý provoz celého systému. „Po odladění softwaru a testování aplikace, prostřednictvím které městská policie a příslušné odbory magistrátu přestupky řeší, začal odbor přestupků zpracovávat  oznámené přestupky a první pokuty rozesílá od 29. května,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast dopravy Miroslav Hloušek. Za necelý měsíc vystavil odbor přestupků přibližně téměř čtyři tisíce přestupků v celkové částce více než 2,1 milionu korun. Téměř polovina v částce přes milion korun již byla uhrazena.

„Řidiči nejčastěji chybují v překročení rychlosti, a to v ulicích Koutníkova a Antonína Dvořáka. Právě tady jsme také naměřili rekordmana, který na maximální povolené rychlosti 50 km/h uháněl rychlostí 110 km/h,“ doplňuje náměstek Hloušek. V přestupkovém řízení zatím nebyl řešen průjezd křižovatkami na červenou. „Vybrané finance z přestupků se stanou součástí městského rozpočtu, v příštím roce budou použity například na investiční či jiné priority města,“ doplňuje Hloušek.

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, Náchod, Jičín, doprava, Miroslav Hloušek, radar, pokuty, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc pokut za rychlou jízdu padá v Hradci stále na výpadovce na Jičín a Náchod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.