Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pozor na špatně zajištěná kola na střechách aut, varují policisté. Řidiči upadl bicykl uprostřed dálnice

Držáky kol na střechách aut patří mezi řidiči mezi ty nejčastější a nejoblíbenější, ovšem zdaleka ne vždy se jedná také o nejbezpečnější možnost přepravy. Na dálnici na jihu Čech dokonce kolo během jízdy upadlo a jen díky štěstí incident neskončil vážnou nehodou. Na bezpečnost upevnění převážených kol na autech se zaměřuje i policie.

Špatně upevněné kolo na střeše auta upadlo řidiči na dálnici D3 na Táborsku. Řidič poté zastavil na nejbližším možném bezpečném místě a informoval policii. Na nebezpečnou překážku v dálnici upozorňovali na tísňové lince i další řidiči. Hlídka dálniční policie na místo dorazila do tří minut.

„Majitel si následně částečně poškozené kolo zajistil. Strážcům pořádku uvedl, že jel ve směru Tábor – České Budějovice s osobním vozem Toyota, kdy se ze střešního nosiče jízdních kol uvolnilo jeho kolo a spadlo do pruhu dálnice. Naštěstí nedošlo ke střetu jiným motorovým vozidlem. Situace byla rychle vyřešena bez delšího omezení v dálničním provozu," popsal policejní mluvčí Milan Bajcura.

K pádu kola ze střechy auta došlo nejspíš kvůli starším řemínkům, které nevydržely nápor větru. Zpuchřelé pásky bývají podle policistů nejčastějším problémem v převážení kol. Hlídky proto apelují na řidiče, aby kola nebo jiný náklad na nosičích poctivě kontrolovali a dodržovali zásady bezpečné jízdy.  

„Na té dálnici kolikrát vidíme, že řidiči přepravují kola a rychlost 130 kilometrů za hodinu jim nic neříká,“ uvedl pro Českou televizi v souvislosti s případem koordinátor Besipu Václav Kovář.

Podle odborníků jsou bezpečnější nosiče na tažném zařízení za autem než na střeše. Přitom právě nosiče na střeše auta jsou dlouhodobě nejpopulárnější. Cena těch nejlevnějších začíná už na několika stokorunách. Jejich instalace ale může být komplikovaná a jejich životnost nízká. V neposlední řadě kola na střeše auta zvyšují aerodynamický odpor auta, což se může projevit při bočním větru nebo zvýšenou spotřebou.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky kolo, bicykl, auto, převoz, držák na kolo, nebezpečná kola, střecha auta, policie, dálnice, střecha, Česko, Toyota, Česká televize, okres Tábor, Václav Kovář, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na špatně zajištěná kola na střechách aut, varují policisté. Řidiči upadl bicykl uprostřed dálnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.