Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policisté v kraji se zaměřili na řidiče, kteří se nevěnují řízení. Psát sms za volantem je nebezpečnější než alkohol

Policisté se v Královéhradeckém kraji při pondělní bezpečnostní akci zaměřili na řidiče, kteří se plně nevěnovali řízení motorových vozidel. Během akce zjistili 134 přestupků, mezi nimi i manipulaci s telefonem. Přitom psaní zpráv během řízení je třikrát nebezpečnější, než když je řidič pod vlivem alkoholu.

Bezpečnostní akce se v pondělí zúčastnilo téměř šedesát policistů, kteří za celý den v Královéhradeckém kraji a na dálnici D11 zastavili a zkontrolovali 419 aut. „Zjistili jsme 134 dopravních přestupků, přičemž 131 z nich policisté vyřídili na místě v příkazním řízení pokutou v celkové hodnotě přesahující 62 tisíc korun,“ říká mluvčí policie Šárka Pižlová.

Kromě nevěnování se řízení policisté narazili na celou řadu dalších prohřešků. „33 řidičů nebylo při jízdě připoutáno bezpečnostním pásem, 18 motoristů drželo při jízdě telefon nebo jiné hovorové nebo záznamové zařízení a 12 vozidel mělo nevyhovující technický stav. Mezi další zjištěné přestupky lze uvést nepřiměřenou rychlost jízdy, jízdu pod vlivem návykové látky a jízdu bez řidičského oprávnění,“ vypočítává mluvčí.

Policisté budou na provoz na silnicích dohlížet i v dalších dnech. Jedním z nejčastějších důvodů, proč se řidiči řízení řádně nevěnují, je právě mobilní telefon. Přitom podle oddělení ministerstva dopravy BESIP je například psaní sms za volantem třikrát nebezpečnější, než když je řidič pod vlivem alkoholu. Při psaní zpráv na mobilu se navíc osminásobně zvyšuje riziko smrtelné nehody. Stejný problém jako psaní sms představuje i kontrola sociálních sítí. Podle BESIPU je nešvar rozšířený hlavně mezi mladými řidiči, protože dvě třetiny z nich si myslí, že se lze věnovat telefonu a zároveň bezpečně řídit.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, mobil, bezpečnostní akce, Královéhradecký kraj, bezpečnost, alkohol, BESIP, Dálnice D11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v kraji se zaměřili na řidiče, kteří se nevěnují řízení. Psát sms za volantem je nebezpečnější než alkohol  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.